Vesti
Popović: Staviti akcenat na razvoj sistema naučnih instituta

13:33, 17.07.2017

|

Izvor: Tanjug

Ministar zadužen za inovacije i tehnologiju Nenad Popović posetio je Institut za nuklearne nauke "Vinča" i poručio da će Vlada Srbije u narednom periodu akcenat staviti upravo na razvoj sistema naučnih instituta.
Popović je naveo da će fokus biti stavljen, pre svega, na inovacionu infrastrukturu i inovacione programe.

"Inovaciona infrastruktura i programi treba da budu u funkciji industrije i toga da mladi talenti ostaju u Srbiji i ne odlaze u inostranstvo", rekao je Popović.

Ministar je razgovarao sa rukovodstvom Instituta, koje mu je predstavilo rad te ustanove i obišao postrojenje za tretman radioaktivnog otpada i kompleks nuklearnih reaktora.

Ministar je istakao da je "Vinča" bez sumnje jedan od stožera naučnih institucija u Srbiji.

"Vlada Srbije apsolutno prepoznaje da su znanje i inovacije ključne za našu međunarodnu konkurentnost, a pogotovo znanje iz oblasti prirodnih nauka, tehnologija i inženjerstva", poručio je Popović.

Direktor Instituta Borislav Grubor naglasio je da mu je veoma drago što je ministar zadužen za inovacije i tehnologiju prepoznao "Vinču" kao jedan od stožera naučnih instituta u Srbiji.

Grubor je istakao i da im je drago što je država prepoznala važnost inovacija i tehnološko razvoja, te poručio da je Institut spreman da da pun doprinos programu Vlade u tom smislu.

Objasnio je da "Vinča" funkcioniše već oko sedam decenija i da se posle programa razvoja nuklearne energije u mirnodopske svrhe razvio multidisciplinarni institut koji se bavi i naučnoistraživačkim radom i davanjem usluga tržištu.

Institut za nuklearne nauke "Vinča" osnovan je 1948. godine kao naučni centar za istraživanje najsavremenijih tema u osnovnim prirodnim naukama - fizici, hemiji i biologiji.

Danas, oblasti istraživanja su fizika, hemija, biologija, energetika, zaštita od zračenja i zaštita životne sredine, zdravlje i životna sredina, nauka sa akceleratorima, nauka o materijalima.

Ukupan broj zaposlenih trenutno fluktuira oko 750, od kojih su više od 250 doktori nauka.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design