:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2017   12:05

0

113

Popović: Saradnja nauke i privrede osnova za razvoj Srbije


Vlada Srbije, rekao je Popović, preduzima konkretne mere u cilju jačanja veza između nauke i privrede i unapređenja inovacione i tehnološke infrastrukture u Srbiji.



"Finansiranje nauke u Srbiji je uglavnom od strane države, a potrebno je da postepeno, najvećim delom, finansiranje bude od strane privrede. To je proces koji se već dogodio u najrazvijenijim državama. Zato su nam inovacije i tehnološki razvoj od ključne važnosti u narednom periodu", rekao je Popović.



Prema njegovim rečima, inovacije i tehnološki razvoj dovešće do većeg korišćenja naučno istraživačkog potencijala Srbije od domaće privrede.



"Želimo da na svaki način motivišemo domaće privrednike da koriste znanja instituta, fakulteta i naučno-istraživačkih organizacija jer time imamo više inovacija i bolji tehnološki razvoj, a to doprinosi većoj konkurentnosti srpske industrije, većem izvozu i otvaranju novih visoko tehnoloških radnih mesta", kaže ministar Nenad Popović.



On je naglasio da Evropska komisija daje punu podršku Srbiji u cilju što boljeg korišćenja evropskih fondova namenjenih za inovacije i tehnološki razvoj kao i da Srbija umnogome već koristi ta sredstva pogotovo kroz program "Horizont 2020".



Dodao je da Srbija kreće u razvoj i primenu koncepta Industrija 4.0 što podrazumeva potpunu digitalizaciju svih procesa od projektovanja, preko planiranja, izgradnja, proizvođenje, logistike i prodaje.



"Srbija u procesu digitalizacije svoje industrije može mnogo da učini i tako da u narednom periodu preskoči prostor koji je izgubljen zbog sankcija i ratova. Digitalizacija i Industrija 4. 0 su idealni za Srbiju kako bismo uhvatili kolosek sa drugim evropskim državama i bili na istom nivou sa njima i u industrijskom smislu", zaključio je Popović.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva