:

:

TV Most

clock

Avgust 13, 2017   12:05

0

115

Popović: Podrška Deklaraciji o očuvanju srpske nacije

U pisanoj izjavi za medije, Nenad Popović kaže da "trenutno okruženje" nije naklonjeno srpskom narodu i da je zato sada, posle velikih stradanja tokom prošlog veka, pravo vreme da Srbi utvrde strategiju nacionalnog opstanka.

"Primeri ugroženosti prava srpskog naroda u regionu su očigledni, u Hrvatskoj vlast baštini odnose prema Srbima kakve je imala NDH", navodi Popović i dodaje da tamošnja vlast želi da i mali broj Srba koji živi u Hrvatskoj nakon "Oluje" i "Bljeska" protera ili asimiluje.

Lider SNP smatra da situacija nije bolja ni u Crnoj Gori, te da je tamo na delu "identitetski genocid, poništavanje čitavog srpskog nasleđa i uskraćivanje najosnovnijih prava Srbima, od očuvanja kulturne baštine i postojanja Crkve, pa do zapošljavanja u javnim ustanovama".

Što se srpskog naroda u Makedoniji tiče, navodi da nova vlada najavljuje podizanje optužbe protiv Srba za genocid, što je, prema njegovim ocenama, tretiranje Srba kao dežurnih krivaca za stanje u toj državi.

U Albaniji je pritiskom vlasti uništen skoro svaki trag postojanja Srba, kaže Popović i dodaje da ne prestaju pretnje za opstanak Republike Srpske.

"Zbog pasivnosti prethodnih vlada, Srbi koji žive u drugim državama, već u drugoj generaciji gube osećaj svog srpskog identiteta i zaboravljaju jezik, istoriju i kulturu svog naroda", ocenjuje Popović.

Smatra da nikada nije bilo važnije nego danas da se Srbi ponovo okupe oko jednog programa koji ne ugrožava nikoga, ali nas učvršćuje i čuva "u teškim i složenim vremenima na Balkanu".

Srbija svim pripadnicima nacionalnih manjina pruža sva moguća prava po najvišim evropskim standardima, što nam je više puta priznato, ističe lider SNP i dodaje da najavljenom Deklaracijom "imamo puno pravo da isto tražimo za naš narod".

"Ovaj najavljeni korak je prilika za nacionalno okupljanje i postizanje novog nacionalnog jedinstva o najvažnijim pitanjima budućnosti našeg naroda", zaključio je Popović i pozvao sve političke subjekte, javne ličnosti i nacionalne institucije da podrže Deklaraciju o očuvanju srpske nacije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva