:

:

TV Most

Foto: Foto Opština Gračanica

clock

Jul 12, 2018   12:36

0

235

Popović obišao žetvene radove


Nakon kišovitog vremena i stvaranjem boljih uslova, na području opštine Gračanica nastavljena je žetva pšenice. To je bio jedan od glavnih povoda da predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obiđe žeteoce i uveri se u kvalitet radova i ovogodišnji prinos, saopštila je pres služba opštine Gračanica.



Popović je obišao radove u ataru sela Sušice i tom prilikom sa poljoprivrednicima razgovarao i o problemima sa kojima se susreću tokom žetve.

„U par navrata imali smo i sastanke sa poljoprivrednicima u cilju poboljšanja uslova. Trenutno raspolažemo malim budžetom za poljoprivredu, ali radimo na tome da naredne godine bude veći. Poljoprivreda je jedna od osnovnih grana razvoja naše opštine i zato smo u stalnoj komunikaciji sa nadležnim ministarstvom kako bi stanje popravili. Jedan od načina su subvencije i ove godine uspeli smo da registrujemo najveći broj poljoprivrednika, i one koji do sada nisu konkurisali, tako da verujemo da će iznos koji se dodeljuje po hektaru koliko toliko unaprediti njihov rad“, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednicima će pomoći i Zemljoradnička zadruga u Donjoj Gušterici koja će uskoro u potpunosti biti u funkciji.

Kao i ranijih godina poljoprivrednici su nezadovoljni otkupnom cenom pšenice, pa je uglavnom predaju na čuvanje u silose.

„Trenutna otkupna cena je 16 centi, ne isplati se, ali moramo da radimo. Ministarstvo za poljoprivredu treba više da uradi i da podsticajnim merama pomogne poljoprivrednike“, kaže Ratko Mitić iz Sušice.

„Da nije subvencija bili bi smo u gubitku, jer u nekoj meri nadoknade nisku cenu žita. Nadamo se da će biti bolje, zato se mučimo i radimo. Očekujemo da zaživi Zemljoradnička zadruga i da će biti lakše“, kaže Dragutin Jovanović koji obrađuje četiri hektara zemlje.

Poljoprivrednici ističu da ove godine veliki problem predstavlja i niži prinos žita zbog obilinih kiša u proteklom period, navedeno je u saopštenju.


Izvor: TV Most,saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva