:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2018   12:05

0

195

Popović: Kosovo nije nezavisno, pozicija Srbije dobra


Popović je u emisiji "Upitnik" na RTS-u rekao da je Kosovo crna rupa Evrope, mesto gde vladaju kriminalci, narko-mafija. "Vreme je prošlo, maske su pale. Kosovo nije nezavisno, da jeste niko nas ne bi pritiskao da nastavimo pregovore i potpišemo sporazume", rekao je Popović.




Kako kaže, Srbija ima adute u rukama, a naročito ohrabruje stav Španije da Kosovo može da ulazi u institucije samo kao regija Srbije.



"Imamo rezoluciju 1244, nekoliko prijatelja, pre svega Rusiju i Kinu koje nikad nisu bile jače. Imamo pet država u EU koje nisu priznale nezavisnost, ni oni se još nisu dogovorili po tom pitanju. Mislim da je pozicija Srbije dobra, samo treba biti mudar i strpljiv", naveo je Popović.



Dodaje, da je pitanje imovine jedno od ključnih pitanja za Srbiju, kao i nešto što zapad prepoznaje kao vrednost.



"Mi insistiramo na tom pitanju, državna i privatna imovina, pitanje rudnih bogatstava, termoelektrane, železnice..Postoje pravni timovi koji se bave time, postoje međunarodni sudovi, treba se suditi do kraja i da se borimo za svoja prava", navodi ministar.



Ocenjuje, da je uprkos ubistvu Olivera Ivanovića danas bezbednost Srba na KiM mnogo bolja nego što je bila, ali ne isključuje mogućnost da terorističkih akata poput ovog može biti još.



"Ivanovićevo ubistvo imalo je nekoliko ciljeva, da niko od Srba ne treba da se oseća bezbedno, da se napravi podelu među Srbima na Kosovu, da se iskoristi u dnevno-poltičke svrhe i da se oslabi naša pregovaračka pozicija", kaže Popović i dodaje, da svi ti ciljevi nisu ostvareni zbog izuzetne reakcije Srbije nakon ubistva.



"Aleksandar Vučić je otišao na KiM, cela država je reagovala. To nisu očekivali i njihov plan je propao. Ne isključujemo da može biti još terorističkih akata, ali to ne znači da je bezbednost Srba gora", ističe Popović.



Naveo je da je obavezujući sporazum, kako kaže međunarodna zajednica, i dalje beli list, te da očekuje mnogo pritisaka na Srbiju da pristane na članstvo Kosova u UN.



Ipak, kako kaže, Srbija ima ogroman manevarski prostor, a vrlo je važno i pokretanje unutrašnjeg dijaloga.



"Mislim da treba da do polovine ove godine izađemo sa našim rešenjem za Kosovo, da to bude kompromis i veća autonomija nego što je bila. Kompromis Albanaca treba da se ogleda u tome da prihvate da neće dobiti ono što su hteli od početka, nezavisnost i stolicu u UN", navodi Popović.



Dodao je da su za bolji život Srba na KiM ključni bezbednost i ekonomija, te da je ostanak mladih jedina šansa za budućnost.



"Zadatak ove generacije političara Srbije je da sačuvaju Kosovo, to moramo kroz razgovor sa međunarodnom zajednicom, čuvanje prijateljstva sa onima koji nas podržavaju i kroz vođenje dijaloga", kaže Popović.



Ističe, da budućnost Srba na KiM postoji, te da će za Srbiju država Kosovo uvek biti lažna država. "Svim Srbima bih poručio, dogodine u Prizrenu", zaključio je Popović.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva