:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Februar 06, 2018   12:05

0

235

Popović: Izvoz IT usluga ove godine dostiže milijardu evra

U 2018. godini izvoz IT usluga biti povećan za oko 20 odsto, a država je iz budžeta za ovu godinu izdvojila pet puta više novca za podršku inovacijama, naglasio je Nenad Popović u Privrednoj komori Srbije, gde je predstavljen Evropski institut za inovacije i tehnologije Evropske komisije – EIT Awarenes s Day in Serbia.

Popović ističe da je u 2018. godini za tri puta povećan budžet Fonda za inovacionu delatnost, kao i da će zajedno sa novcem koji će biti na raspolaganju njegovom ministarstvu sredstva za razvoj inovacija biti ukupno povećana pet puta.

"To odlično pokazuje namere Vlade Srbije i kako se odnosi prema inovacijama", dodao je ministar.

Ukazao je i da je prošle godine izvoz IT usluga iz Srbije dostigao 750 miliona evra i prvi put u istoriji prevazišao izvoz žitarica iz naše zemlje.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološog razvoja i Evropski institut za inovacije i tehnologije Evropske komisije (84, EIT EK) je, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Fondom za inovacionu delatnost, organizovao info dan "EIT Awarenes s Day in Serbia".

Naglasio da je EIT vodeća evropska institucija u toj oblasti i da je današnji skup u Privrednoj komori Srbije važan za saradnju nauke, privrede i inovacione sredine.

Naveo je da će EIT 13. februara organizovati info dan i da će privrednici danas moći da dobiju sve informacije kako mogu da sarađuju sa tom institucijom, kao i da Vlada pomaže razvoj inovacione infrastrukture i povezivanje svih učesnika.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izrazio je uverenje da će EIT otvoriti svoja vrata Srbiji i naglasio da uspostavljanjem saradnje sa tim institutom Srbija može da iskoristi sav svoj inovativni potencijal i postane lider u regionu.

Kako je rekao, EIT ima viziju za jačanje inovativnog i preduzetničkog duha, kao i da ponudi rešenje za neke od najvećih izazova sa kojima se Evropa suočava, kao što su klimatske promene, održivo snabdevanje energije, digitalizacija i sve drugo, a kako bi se održala ekonomija i otvorila radna mesta za visoko obrazovane stručnjake.

Ova inicijativa povezuje privredu, obrazovna društva i naučno istraživačke organizacije u cilju podizanja konkurentnosti i obezbeđivanja održivog razvoja.

Šarčević je podsetio da institut stvara partnerstva poznata kao zajednice znanja i inovacija, razvija inovativna rešenja, stvara novu generaciju preduzetnika i drugo, što sve može da pomogne našoj privredi.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež naveo je da je cilj skupa prezentacija aktivnosti inovacione zajednice koju okuplja Evropski institut za inovacije i tehnologije i mogućnosti za buduću saradnju sa srpskom naukom i privredom.

Ukazao je da je veliko interesovanje za taj skup, s obzirom da prisustvuje više od 200 predstavnika države, akademske, naučno-istraživačke i poslovne zajednice.

Čadež je naglasio da je porasla svest o značaju inovacija, obrazovanja i istraživanja za podizanje konkurentnosti, održivi razvoj i pametan rast svih segementa srpske ekonomije, ali i da su rastuće potrebe za finansijskom podrškom realizaciji inovacionog potencijala, inovativnih ideja i projekata.

Ukazao je i na važnost povezivanja i jačanja saradnje privrede sa obrazovnim institucijama i naučno-istraživačkim organizacijama, kao i povezivanja velikih kompanija sa inovativnom startap zajednicom koja je u Srbiji sve brojnija i čije ideje i proizvode svet sve više primenjuje.

"Inovacije, preduzetništvo, edukacija, efikasnije korišćenje sredstava iz evropskih fondova, kao što je "Horizon" i bolji pristup finansijama, veća primena naučnih istraživanja u privredi – visoko su rangirani u agendi Privredne komore Srbije", poručio je Čadež.

Čadež je rekao da je Upravni odbor Privredne komore Srbije na poslednjoj sednici doneo odluku o formiranju Saveta za saradnju nauke i privrede i da će konstitutivna sednica saveta biti održana krajem ovog meseca.

Zahvaljujući sprovođenju projekta "Climate KIC" Evropskog instituta za inovacije i tehnologije, kojim u Srbiji koordinira Privredna komora Srbije, u protekle gotovo dve godine kroz edukativne programe prošlo je oko stotinu mladih ljudi, a finansijsku i ekspertsku podršku za razvoj svojih "zelenih" ideja dobilo je čak 26 startapova, od kojih je polovina novih, izraslih upravo iz ovog projekta.

"U ovoj sali su danas startapovi iz raznih oblasti – od IT, preko agrobiznisa, upotrebe obnovljivih izvora energije, reciklažne industrije do medicine, koji uveravam vas zaslužuju pažnju i podršku i evropskih i korporativnih fondova", naveo je Čadež.

Direktor EIT-a Martin Kern je predstavio mogućnosti saradnje i zahvalio Fondu za inovacionu delatnost i Privrednoj komori Srbije na organizovanju info dana.

Istakao je i da je Privredna komora Srbije pravo mesto na kome treba ukazati na značaj povezivanja preduzetništva i inovacija.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac je istakao da su prva sredstva za podršku inovacija u Srbiji upravo došla iz evropskih pretpristupnih fondova i da je dobro što se ta podrška iz godine u godinu uvećava.

Skup je organizovan sa ciljem podizanja svesti i upoznavanja stručne javnosti i poslovne zajednice sa ulogom i aktivnostima EIT-a.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva