:

:

TV Most

clock

Septembar 05, 2017   12:05

0

172

Popović: Inženjerska znanja su ključna

Popović je na regionalnoj konferenciji o inženjerstvu, koja je održana na Mašinskom fakultetu u Beogradu, istakao da napori koje čini Vlada Srbije na digitalizaciji srpske industrije "ne mogu da budu valorizovani bez jakog inženjerskog resursa".

"Sticanje inženjerskih znanja kod mladih i razvoj digitalne ekonomije danas predstavljaju ključne faktore konkurentnosti jedne nacije i države", rekao je Popović obraćajući se na panelu "Obrazovanje inženjera – tekuće stanje i ključni problemi u zemljama zapadnog Balkana".

On je istakao da Vlada Srbije upravo u našim mladim inženjerima prepoznaje jednu od ključnih razvojnih šansi i kompetitivnih prednosti Srbije u međunarodnim okvirima.

"Upravo naši mladi inženjeri i njihovo uključivanje u proces industrija 4.0 predstavljaju ključnu šansu da posle perioda bombardovanja, sankcija i ekonomske krize uhvatimo korak sa ekonomski razvijenim zemljama u Evropi", rekao je Popović.

Naglasio je da je Srbiji potrebna modernizacija inženjerskih znanja, jer tehnologije imaju radikalni razvojni trend i stara znanja brzo zastarevaju.

"Tradicionalne inženjerske discipline, kao što je tradicionalno mašinstvo, treba da budu integrisane sa informaciono-komunikacionim tehnologijama. Danas je nemoguće napraviti konkurentnu mašinu – automobil, traktor, robot ili veš mašinu, a da pored mehanike njen značajan deo ne bude elektronika, kompjuter i softver", objasnio je Popović.

On je istakao da sveobuhvatna digitalizacija industrije, kao i sticanje inženjerskih znanja koja mogu da prate taj proces, predstavljaju budućnost Srbije.

"Mi ćemo kao Vlada Srbije taj proces najsnažnije podržati. U tome vidimo šansu za ekonomski rast, povećanje izvoza i otvaranje novih radnih mesta", zaključio je Popović.

Panel "Obrazovanje inženjera – tekuće stanje i ključni problemi u zemljama zapadnog Balkana" održan je u okviru dvodnevnog 24. naučnog skupa "Tehnologija, kulutura i razvoj" koji je počeo juče.

Dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu Radivoje Mitrović je rekao da je juče u okviru naučnog skupa održan panel u Institutu "Mihajlo Pupin".

"Razgovarali smo o razvojnim specijalizacijama Srbije i zapadnog Balkana, jer smo svesni da bez regionalne komponente razvoja teško da može biti razvoja uopšte", rekao je Mitrović.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva