:

:

TV Most

Foto: Foto Opština Gračanica

clock

Maj 14, 2018   12:05

0

183

Popović i Delavi o problemima opštine Gračanica


Ovom prilikom gradonačelnik Popović je predstavio situaciju i započeo diskusiju o glavnim problemima, sa kojim se kosovski Srbi i druge zajednice u opštini suočavaju, navodi se u saopštenju pres službe opštine Gračanica.



Popović je objasnio koje su mere preduzete od strane rukovodstva opštine na razvoju Urbanističkog plana opštine. Ovaj plan je od velike važnosti jer su gradonačelnik i njegov tim posvećeni stvaranju funkcionalnog urbanog područja koje zadovoljava potrebe za adekvatan razvoj omladine u 21. veku, kaže se u saopštenju.



Popović je podvukao da je jedan od najvažnijih ciljeva opštinske administracije, posvećenost i predanost omladini. Kako bi se povećala funkcionalnost opštine, gradonačelnik i njegov tim su, u bliskoj saradnji sa Skupštinom opštine, usvojili odluku da se ukine dalje pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Ovo pitanje predstavlja jedno od glavnih faktora promene etničke strukture opštine. Popović je rekao da su ovo pozitivni napori ka osnaživanju transparentnosti, sa ciljem da se ojača razvoj poljoprivrede i stabilizuje zajednica, ali i da doprinose opštem razvoju zajednice.

U razgovoru sa američkim ambasadorom Popović je istakao da je jedan od glavnih problema u opštini nezaposlenost među zajednicama, naročito kod mladih. S tim u vezi, on je zatražio od ambasadora Delavija pomoć od strane USAID-a i Amabasade SAD.



Ambasador Delavi pohvalio je gradonačelnika Popovića za uložene napore, naglašavajući da glavni cilj i dalje predstavlja poboljšanje ekonomskih uslova u opštini.



Popović je ukazao na dobar geografski položaj Gračanice, kao i na činjenicu da je funkcionalna opština sa privlačnim uslovima za potencijalne investitore. On je naglasio da je neophodno da kompanije investiraju u opštinu Gračanica, kao i da Vlada Kosova treba da pruži podršku ovom poduhvatu.



Tokom sastanka Popović je takođe istakao i problem nedovršene gradnje bolnice u Gračanici. Rešenje ovog problema bi moglo da leži u izgradnji manjeg objekta. Zbog toga, vlasništvo nad tim zemljištem kojem još uvek raspolaze Agencija za privatizaciju, i dalje predstavlja problem.



Popović je istakao da je otvaranje novih radnih mesta glavni element ka stabilizaciji zajednice i ka harmonizaciji odnosa među zajednicama koje žive u Opštini Gračanica i pozvao Delavija da pojača uticaj na pružanje pomoći ovoj opštini od strane Centralnih institucija imajući u vidu neskladne infrastrukturne uslove u kojoj se opština nalazi, ali i na veću podršku od strane Vlade SAD.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i ambasador SAD-a Greg Delavi posetili su potom ugostiteljski objekat „ Fratelo“ koji je u svom radu delom podržao i USAID, saopštila je pres služba opštine Gračanica.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva