:

:

TV Most

clock

Septembar 12, 2017   12:05

0

118

Popis imovine na lokalu preduslov za ekonomski razvoj

Da opštine imaju crno na belo čime raspolažu, odavno bi mnogi atraktivni objekti i građevinsko zemljište bili ponuđeni investitorima, a zakup bi punio budžete. Svesni da je zakonski okvir komplikovan, ali i da popis i upravljanje imovinom zahteva opremu i obučen kadar, u resornom ministarstvu, pomoć iz evropske kase smatraju dragocenom.

"Na raspolaganju našim lokalnim samoupravama stoji 3.300.000 evra upravo za poboljšanje i optimizaciju kapaciteta kako bi se ovo dovelo do kraja. Svaki projekat će biti od 120.000 do 200.000 evra i zato bih iskoristio priliku da pozovem sve lokalne samouprave da se prijave na ovaj konkurs, da to učine imajući u vidu da konkurs traje do 20. oktobra", kaže ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Država traži da sva imovina u opštinama i gradovima precizno bude na papiru do kraja godine. Polovina lokalnih samouprava tek počinje taj posao. Ima i dobrih primera.

Za godinu dana Pančevo je popisalo oko 7.000 objekata i placeva. To je bio uslov da formira severnu industrijsku zonu i ponudi je investitorima. Velika šansa za grad u kojem u proseku svaka deseta osoba nema posao.

Šema industrijske zone u kabinetu u kome gradonačelnik Saša Pavlov nedeljno primi bar dva potencijalna investitora.

"Mi smo iskoristili priliku, upisali to zemljište, popisali katastarske parcele, uveli je u javnu svojinu, infrastrukturno opremili i došli sada u onu, što bi rekli, najvažniju fazu a možda i najslađu kad je u pitanju budžet i lokalna samouprava, a to je činjenje tog zemljišta dostupnim investitorima, odnosno povraćaj u nečemu što je vidljivo u budžetu kroz porez na imovinu i kroz deo poreza na zarade", kaže gradonačelnik Pančeva.

Prazne kase, ne može se u bilo koji, pa ni u ovaj program Evropske unije, ali sredstva su bespovratna, pa vlada veliko interesovanje lokalnih samouprava.

"Treba da imaju sopstvena sredstva za njihovo obavezno učešće u okviru te grand šeme, neophodno je da imaju partnersku opštinu iz svog ili susednog okruga i to je deo partnerstava koji želimo da napravimo, a s druge strane mi želimo da kroz rad sa opštinama na Exchange programu, njihovo iskustvo onih koji prođu kroz ovaj proces i ovaj konkurs to iskustvo dobiju i sve druge lokalne samouprave u Srbiji", kaže Đorđe Stančić iz Stalne konferencije gradova i opština.

Upravljanje imovinom za Evropsku uniju je suština lokalnog razvoja u koji je u poslednjih 13 godina, kroz 150 projekata, uloženo 33 miliona evra.

"Činjenica da se preko 70 odsto svih legalnih tokova i zakona implementira na lokalu, već je pokazatelj koliko je važna ta lokalna samouprava. Jednog dana kada Srbija postane članica EU, strukturni fondovi se apsorbiraju i povuku se iz lokalnih sredina u smernicama od preko dve trećine, tako da je to izuzetno bitno", kaže Stefen Hudolin iz Delegacije EU u Srbiji.

Otkako se krenulo u podršku za popis imovine oko 100.000 obrazaca iz opština i gradova slilo se u republičku Direkciju za imovinu za upis u registar.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva