:

:

TV Most

clock

April 02, 2017   12:05

0

114

Ponovo na snazi sankcije Energetske zajednice

- Nespremnost vlasti BiH da donese državni zakon o plinu, za mene je lično razočaranje. Proveo sam bezbrojne sate tokom 11 sastanaka s ministrima Mirkom Å arovićem, Petrom Đokićem i Nerminom Džidićem tokom prošle godine kako bismo do detalja usaglasili nacrt zakona. Osim toga da i ne spominjem brojne sastanke na ekspertnom nivou o istoj temi - objavio je direktor Energetske zajednice Janez Kopač.

Istakao je da se još od 2007. insistira na donošenju državnog zakona o plinu, te da jasan nedostatak političke volje da se povinuje svojim međunarodnim obavezama definitivno je negativan signal kada je u pitanju budućnost BiH u Evropskoj uniji.

Potvrdio je raniju izjavu da ponovo važe sankcije protiv BiH, koje su uvedene pre godinu dana, ali su na zahtev BiH obustavljene u oktobru. Tada su se naši zvaničnici obavezali da će do 1. aprila usvojiti potrebna zakonska rešenja na državnom nivou, koja će potom preuzeti oba entiteta, u oblasti plina i električne energije, piše avaz.

Osim što je BiH izgubila punopravno članstvo u Energetskoj zajednici ova institucija pozvala je EU da obustavi sve svoje projekte u BiH u plinskom sektoru.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Å arović najavio je da će sankcije BiH koštati, u najboljem slučaju, više miliona evra.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva