:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2017   12:05

0

206

Ponavlja se suđenje Blanuši za otmicu Slobodana Miloševića


Apelacioni sud je usvojio žalbu porodice Miloševića, jer kako je naveo u odluci, presuda Višeg suda u Beogradu, sadrži bitne povrede odredbi krivičnog postupka, odnosno izreka presude je nerazumljiva.




Po optužnici Mire Marković, Dragiša Blanuša je dozvolio 28. juna 2001. da N. N lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala, gde je preminuo 11. marta 2006. godine.



Blanuši će suđenje biti ponovljeno i zbog druge Markovićkine optužbe da je neovlašćeno objavio knjigu "Čuvao sam Miloševića", koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića pred njegovo izručenje Hagu, za koje je takođe bio oslobođen.



Pored toga, Viši sud će mu ponovo suditi i zbog optužbe za nevlašćeno objaljivanje Miliševićevih fotografija slikanih u pritvoru, koja je bila odbijena zbog zastarelosti.



Optužnicu su preko punomoćnika u svojstvu "oštećenih kao tužilaca" još 2005. protiv Blanuše podneli Slobodan Milošević, koji je tada već bio u Hagu, i njegova supruga Mira Marković, nakon što je tužilaštvo odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv Blanuše.



Milošević je u međuvremenu umro u pritvoru Haškog tribunala, a Markovićeva je skoro 12 godina van Srbije.



U Rusiji je dobila politički azil.



Viši sud je u presudi koja je ukinuta bio zaključio da nije dokazano da je Blanuša bez odobrenja istražnog sudije Gorana Čavline i tadašnje predsednice Okružnog suda u Beogradu Vide Petrović organizovao predaju Miloševića N. N licima tako što ga je silom i prinudom iz Okružnog zatvora prebacio na heliodrom na Banjici odakle je Milošević helikopterom Državne bezbednosti prebačen na aerodrom u Tuzli, pa iz Tuzle holandskim avionom za Hag.



Što se tiče neovlašćenog fotografisanja Miloševića u pritvorskoj šetnji, njegovog ulaska u maricu, zatom fotografisanja njegovih knjiga koje je čitao u pritvoru, Viši sud je u ukinutoj presudi zaključio je da je to delo zastarelo još 28. juna 2011. godine.



Povodom neovašćenog objavljivanja knjige sa tim fotografijama i privatnih razgovora Miloševića sa porodicom i advokatom u pritvoru, sud je u ukinutoj presudi zaključio da nije dokazano da je njima nastupila šteta za Miloševića i njegovu porodicu jer tokom postupka nije utvrđeno da li je i koliku imovinsku korist Blanuša sebi pribavio.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva