:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 02, 2018   08:53

0

195

Pomoć za ugrožene porodice na Kosmetu


Sukobi na Kosovu i Metohiji i život posle njih, prepolovili su porodice, ostavili žene bez muževa, decu bez roditelja. Iskra Maksimović u Izvoru kod Novog Brda, izdržava troje dece sa minimalnim primanjima.



"Njima je potrebno sve, da bi dalje mogli da napreduju i da se usavršavaju, da se školuju pošto imaju želju i volju. Ćerka je odličan student, sin sada kreće na fakultet. Ćerka je odličan student, najbolji prosek je proše godine imala na PMF-u, tako da bi bilo šteta i žalost da se takvoj deci ne pruži mogućnost da što više i što dalje odu", ističe Iskra Maksimović.



Za samohranu Iskru Maksimović, čuli su u Udruženju "Vidovdan". Osnovali su ga u Novom Sadu raseljeni s Kosova i Metohije. Sakupili su više od 300.000 dinara, a najmlađem članu porodice Maksimović kupili kompjuter.



"To nam puno znači jer se neko setio ovih ljudi ovde, setio se da nam pomogne, znaju koliko smo mi ugroženi", kaže Miloš Maksimović.



"Najvažniji je taj ljudski gest da pomognemo onom kojima je ta pomoć i potrebna, da se prvenstveno deca odškoluju, da deca završe škole, da postanu svoji ljudi, da pomognemo svim našim sugrađanima da žive na lepši i bolji način", navodi Ivica Lukić iz Udruženja "Vidovdan".



Udruženje je prošle godine školi u Gračanici obezbedilo više kompjutera. Nastaviće sa sakupljanjem para i pomoći drugim ugroženim porodicama, prateći put humanitarca Arno Gujona, koji je ovog leta obezbedio novac za 60 plastenika domaćinstvima u Kosovskom pomoravlju.



"Jer, većina tih porodica živi samo od onog što proizvedu u bašti i zato je veoma važno i bitno da ih podržavamo, da im omogućimo da ojačaju svoju proizvodnju i da žive od svog rada", navodi Arno Gujon.



Za kupovinu 60 plastenika, francuska organizacija "Solidarnost za Kosovo" sakupila je 30 hiljada evra.



 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva