:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 06, 2015   12:05

0

156

Pomoć Italije u razvoju malih i srednjih preduzeća

To je posebno važno kad je reč o lokalnom nivou, jer se tu sprovodi ono što se dogovori, a na nama je da uspostavimo pravni okvir i programe za razvoj i unapređenje malog, srednjeg i mikro preduzetništva i obuku za korišćenje fondova EU, istakla je ona na Konvenciji "Srbija ka Evropi" o unapređenju privredne saradnje Srbije i Italije.

Miščević je ukazala da treba obezbediti podršku banaka razvoju malog i srednjeg preduzetništva i naglasila da Italija u tome ima puno iskustva.

"Ovo je tema o kojoj puno vodimo računa tokom pregovaračkog procesa jer će uspeh Srbije biti snažan onoliko koliko je Srbija ekonomski snažna", zaključila je ona.

Ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco rekao je da je saradnja Italije i Srbije model saradnje za druge zemlje.

Prema njegovim rečima, današnja konvencija je veoma važan oblik te saradnje, kao primer ekonomske i političke saradnje koji se ujedinjuju ka zajedničkom rezultatu.

"Taj zajednički rezultat je konkretan cilj koji se tiče saradnje između italijanskih i srpskih preduzeća", precizirao je on istakavši da italijanske i srpske kompanije mogu da doprinesu uspehu Srbije i Italije u EU.

"Nije samo Italija ta koja radi na tome da dovede Srbiju u EU, već danas vi svi zajedno dovodite Evropu u Srbiju", rekao je Manco obraćajući se učesnicima skupa.

Da je ovaj sastanak posvećen konkretnim projektima koji će unaprediti saradnju Srbije sa Italijom na njenom putu ka EU potvrdio je i Umberto Feraro, predstavnik organizacije "RIA konsalting" koja je jedan od organizatora današnjeg skupa.

"Mi smo već stanovnici velike zgrade koja se zove Evropa i sa zadovoljstvom ćemo primiti nove stanovnike, što pre", rekao je on.

O mogućnostima privredne saradnje Srbije i Italije govorio je i Đani Pitela, predsednik grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu.

"Zainteresovani smo da olakšamo proces pridruživanja Srbije, kao i celog Zapadnog Balkana EU", rekao je on dodavši da grupa socijaldemokrata u EP ima 190 članova te da je odlučujući faktor u obezbeđivanju većine.

Prema njegovim rečima, za socijaldemokrate je ključno da se obezbedi siguran pristup EU.

"Važno je da se otvore pregovaračka poglavlja sa Srbijom sa posebnom pažnjom na pravosuđu, borbi protiv korupcije, ekonomiji, kao i odnosima sa susedima, posebno Kosovom", istakao je Pitela.

On je ukazao da se ne sme na putu ka EU ići unazad i da se sa tog puta ne sme skretati, već nastaviti i ubrzati.

"Treba pripremiti Srbiju i Crnu Goru za pristupanje EU, i naučiti ih da koriste predpristupne fondove", rekao je on.

On je preneo pozdrave italijanske vlade koja je, kako je istakao, veoma zainteresovana za saradnju sa Srbijom i podržava njeno pristupanje EU.

"Verujem da će Srbija biti prva među zemljama kandidatima za članstvo u EU koju će italijanski predsednik Serđo Matarela posetiti i to će biti dobar politički signal, kao i podsticaj za italijanska preduzeća u Srbiji kojih ima oko 500", zaključio je on.

Konvenciju u hotelu Metropol organizuju kompanija "RIA konsalting" i Privredna komora Srbije, uz podršku Ministarstva privrede, Ambasade Italije i nevladine organizacije ITA.

Ideja skupa je da se pomogne realizacija projekata i investicija koje doprinose privrednom razvoju, a samim tim i zapošljavanju, kao i da se razviju dobre projektne ideje radi konkurisanja za sredstvo iz fondova EU.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva