:

:

TV Most

Foto: sps.org.rs

clock

Februar 21, 2015   12:05

0

115

Pomoć Francuske u vinogradarstvu

Bogosavljević Bošković i Le Fol saglasili su se da obim poljoprivredne razmene dve zemlje može i mora biti veći i dogovorili saradnju u više oblasti, među kojima je pomoć Francuske u uspostavljanju vinogradarskih regija u Srbiji, prenosi Tanjug.

Srpska ministarka je juče u Parizu imala bilateralni susret sa ministrom poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva Francuske Le Folom, nakon konferencije "Poljoprivreda u svetlu klimatskih promena".

Ističući da je susret sa Le Folom rezultat odličnih odnosa dve vlade, posebno nakon posete premijera Manuela Valsa Srbiji, Bogosavljević Bošković je u izjavi Tanjugu istakla da je od tada povećano interesovnje francuskih kompanija za investiranje u oblast zaštite životne sredine i poljoprivrede u Srbiji.

"Sa ministrom sam imala otvoren i konstruktivan razgovor i zajednički cilj nam je veća saradnja u oblasti poljoprivrede između Srbije i Francuske", rekla je Bogosavljević Bošković.

Kako je dodala, u razgovoru je konstatovano da se obim razmene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Srbije i Francuske u prethodnim godinama kretao od 110 do 120 miliona dolara.

"Iako je prošle godine zabeležen blag rast u odnosu na 2013. godinu, nismo zadovoljni i smatramo da obim razmene može i mora biti veći, posebno ako se ima u vidu da je među zemljama iz kojih Francuska uvozi poljoprivredne i prehrambene proizvode Srbija tek na 15. mestu", rekla je Snežana Bogosavljević Bošković.

Kada se radi o uvozu tih proizvoda u Srbiju, dodala je, Francuska je na 12. mestu.

Prema njenim rečima, ministar Le Fol je najavio da će pozvati francuske kompanije da više sarađuju sa srpskim, a istakao je i da je Novosadski sajam prilika za uspostavljanje novih veza i kontakata.

Ministarka je rekla i da je pozvala svog francuskog kolegu i kompanije iz te zemlje da u što većem broju učestvuju na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Navodeći da je Francuska jedna od poljoprivredno najmoćnijih zemalja sveta, ministarka je navela da je sa francuskim kolegom dogovorila podršku srpskoj poljoprivredi u procesu evrointegracija, ali i ekspertsku pomoć u oblasti veterine, bezbednosti hrane, zdravstvene zaštite i dobrobiti životinja, zaštite bilja...

Ona je dodala da je Francuska najveći proizvođač semena u Evropi i da poseduje jedan od najboljih sistema priznavanja novih sorti, sertifikacije semena ispitivanja kvaliteta semena, zbog čega smatra da će za Srbiju biti izuzetno korisna dogovorena saradnja sa Francuskom u toj oblasti.

S obzirom na ogromno iskustvo i primat u proizvodnji najkvalitetnijih vina koje Francuska ima, Snežana Bogosavljević Bošković je istakla da je dogovorena i saradnja u vidu pomoći Francuske u uspostavljanju vinogradarskih regija u Srbiji.

U Parizu je juče održana konferencija "Poljoprivreda u svetlu klimatskih promena", koju su organizovali Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo spoljnih poslova Francuske.

Na skupu je, osim velikog broja učesnika, poput ministara i ekspertskih timova iz različitih zemalja sveta, učestvovao i francuski predsednik Fransoa Oland.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva