:

:

TV Most

clock

April 20, 2015   12:05

0

184

Pomoć EU u predviđanju vanrednih situacija

Marić je istakao da Ruski humanitarni centar u Nišu nije paralelni mehanizam kao i da, u ovom slučaju, nema preklapanja nadležnosti.

"Osnovna prednost sporazuma je što možete da zatražite satelitski snimak i za 15 do 20 sati vam se taj snimak i šalje. U prošlogodišnjim poplavama videli smo koliko je taj satelitski snimak važan, to je alatka koja vam pomaže u uvođenju načina ranog upozoravanja", rekao je Marić za RTS.

Ističući da je Srbija tek peta zemlja van EU koja je postala članica Mehanizma civilne zaštite EU, Marić je naveo i da je zemlja time dobila mogućnost da pomogne nekome ko je u ugroženoj situaciji, ali isto tako da i joj neko pomogne kada je ona ugrožena.

"Srbija je, kada se dogodio zemljotres u Japanu, mogla da pruži pomoć, ali nije imala načina kako da je pošalje. Ovim članstvom će i taj problem biti rešen", istakao je Marić.

On je najavio i da će predstavnici Unije za desetak dana doći u Srbiju kako bi se dogovorili o daljim detaljima i obavezama koje članstvo podrazumeva.

Na pitanje da li je zadovoljan onim što je urađeno godinu dana nakon majskih poplava, Marić je naveo da je dobijen deo opreme, osposobljena civilna zaštita, da lokalne samouprave sada mnogo bolje reaguju, ali i da je nezadovoljan preventivom i ranom procenom štete.

"Neophodno je da se u narednom periodu podigne sistem zaštite, i kadrovski i tehnički, ali i da se uvedu takozvani menadžeri za vanredne situacije", podvukao je Marić.

Marić je, govoreći o broju za pomoć u vanrednim situacijama 112, rekao da se o tome još uvek vodi polemika, ali da više nema onih koji smatraju da je to nepotrebno i dodao da bi taj broj mogao da se finansira tako što će računi za mobilne telefone biti uvećani za pet do deset dinara.

"Ljudski život nema cenu, kako nešto tako onda može da bude skupo", upitao je načelnik Sektora za vanredne situacije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva