:

:

TV Most

clock

Mart 06, 2015   12:05

0

142

Pomoć Australijanki Srbiji tokom Prvog rata

Postavku od 22 fotografije izloženih u skupštinskom holu, otvorile su predsednica parlamenta Maja Gojković i ambasadorka Australije Džulija Fini.

"Želim da istaknem da obeležavanje stogodišnjice velikog rata, koje je započeto prošle godine, nikako ne bi smelo da protekne bez podsećanja na značajnu ulogu koju su u njemu imale žene. Veliki teret na svojim plećima ponele su upravo one", rekla je Gojković.

One je podsetila, da je uloga žena bila velika, da su se rame uz rame borile sa srpskim vojnicima protiv neprijatelja, poput heroine Milunke Savić ili pomoć pružale ranjenicima na frontu, kao što su činile australijske bolničarke u sanitetskim jedinicama.

Istakla je da primer hrabrih Australijanki svedoči i danas o nepresušnoj vrednosti ideala ljudskosti, slobode, pravde i požrtvovanosti.

Amabasadorka Australije rekla je da je cilj izložbe da podseti savremeno društvo Srbije na hrabre, požrtvovane, nesebične napore Australijanki.

"Kada se osvrnemo na veliki rat upravo su ove pozitivne priče, priče o hrabrosti, priče o humanosti, ono što je vredno pomena i podsećanja", rekla je Fini.

Ona je podsetila da su se tokom Prvog svetskog rata, na desetine hrabrih Australijanki, lekara, sestara, medicinskog osoblja, pridružile britanskim i kanadskim dobrovoljcima u pružanju neophodne humanitarne pomoći Kraljevini Srbiji.

"Kako bi obeležili Međunarodni dan žena i promovisale osnaživanje žena i devojaka, Ambasada Australije sa zadovoljstvom ima čast da oživi pojedine njihove priče koje su uglavnom do sada bile zaboravljene", istakla je Fini.

Izlozba će biti otvorena do 17. marta 2015.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva