:

:

TV Most

clock

Jul 18, 2015   12:05

0

137

Pomen žrtvama u Velikoj Hoči

Polovinom jula 1998. godine albanski teroristi na teritotiji opštine Orahovac zverski su bili sedmoro Srba a više od sto Srba i Roma kidnpovali od kojih se za njih dvadese četvoro ništa ne zna.

Tom prilikom pripadnici tzv. OVK proterali su i svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište.

Povodom sedamnaestogodišnjice od ovog stravičnog zločina kraj spomenika žrtvama albanskog terora u Velikoj Hoči stradalim u periodu od 1998. do 2000. godine održan je parastos kome su između ostalih prisustvovali predsednik Kancelarije za nestala lica u Vladi Republike Srbije Veljko Odalović i Zoran Bojović pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

"Verovatno da će najzad doći vreme da oni koji su odgovorni za ove zločine , ako se taj sud koji je izvesno formira, odgovaraće za svoje zločine, rekao je Veljko Odalović.
On je podsetio da su ovo "prvi masovni zločini i da treba da prvi procesi budu otvoreni za one koji su kidnapovali rudare Belaćevca , ali i za one koji su učinili zločine u ovom kraju".

"To je najmanje što nam duguju jer bez toga sve je besmisleno", rekao je Odalović i dodao da su ljudi koji su učinili zločine verovatno u našem okruženju.

"I dok god šetaju slobodno i ne budu privedeni licu pravde i odgovali za zločine ni vi se nećete osećati sigurno ", rekao je Odalović na skupu u Velikoj Hoči.

"Dok stojimo među senima srpskih mučenika i dok slušamo jecaj preživelih članova njihovih porodica dužni smo da ne dozvolimo da nas tuga otupi, moramo da iskoračimo iz svog bola i postavimo pitanje šta sutra"?, rekao je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Zoran Bojović.

"I sutra će ovde u Velikoj Hoči Srbi strahovati za svoju budućnost , i tako će biti sve dok oni koji su na Kosovu i Metohiji i nekog oplakuju, ne shvate da nedužne žrtve vape za pravdom , ne za osvetom koja rađa nove nedužne žrtve", rekao je Bojović.

"Sedamnaest dugih godina pominjemo naše mučenike, tražimo istinu, odgovornost , pravdu. Nama je vreme odavno stalo iako neumitno prolazi jer mi smo postali živi spomenici užasne i bolne prošlosti od koje bi danas mnogi pobegli ali nas izbrisati ne mogu", rekla je Nataša Šćepanović, predsednica Udrušenja za nestala lica.

"I dok svi idu dalje i ostvaruju šta su zacrtali jedino mi porodice kosmetskoh stradalnika ostajemo zarobljeni u vremenu i prostoru, zatrpani mukom i patnjom" rekla je ona.

I nakon sedamnaest godina još uvek se ništa ne zna za 530 Srba i nealbanaca a kako je i ovom prilikom istaknuto međunarodni zvaničnici i kosovske vlasti godinama prolongiraju ekshumaciju na mestima gde su oni ubijeni i pokopani.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva