:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 23, 2015   12:05

0

188

Pomen žrtvama Novosadske racije

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučevich poručio da je tokom dana sprovodjenja racije Novi Sad bio "najbolnije mesto na svetu", te da se nije znalo da li je "veća žrtva bila biti ubijen ili gledati zverstva i slušati bolne jauke komšija".

"Ovo nas opominje do kakve tragedije može dovesti netrpeljivost prema drugačijoj naciji ili veri. Tu tamnu stranicu u istoriji našeg grada nikada nećemo zaboraviti i ona nas obavezuje da buduchim naraštajima usadimo ideju mira, kako se strašna vremena nikada ne bi vratila", rekao je Vučević.

Vrhovni Rabin Srbije Isak Asiel podsetio prisutne građane i zvanice na priču iz jevrejskog Talmuda o Rabi Akivi, koji se prema predanju u momentu kada su ga ubili Rimljani, molio bogu i sačuvao svoju veru do poslednjeg daha.

Paralelu sa ovom pričom povukao je navodeći momente u Drugom svetskom ratu kada su Jevreji bili zatvarani u logore.

"Onog trenutka kada su se Jevreji našli u logoru, oni su bili iza kapija ovog sveta, svet je za njih bio mrtav i nisu mu više pripadali. Bili su potpuno sami i napušteni. Kada su se već našli u takvoj situaciji bili su suočeni sa poslednjim izborom, a to je voleti Boga svom dušom u trenutku kada je on uzima", kazao je Asiel.

Episkop bački Irinej služio je crkveni pomen žrtvama, sa porukom da se "svake godine na ovom mestu moli za duše nevinih žrtava novosadske racije i racije u čitavoj Bačkoj, kao i za sve nevine žrtve postradale u Holokaustu i Drugom svetskom ratu".

"Sećajući se nevinih žrtvava ne smemo se zadovoljiti samo molitvom, ona je neophodna, već svi u isto vreme zajedno i aktivno prihvatajući jedni druge sa ljubavlju, treba da učinimo ono što je u našoj moći da se to zlo ne ponovi", poručio je Irinej.

Dodao je da se i danas širom planete Zemlje dešava širenje mržnje, "navodno u ime ugroženog islama, hrišćanstva ili zapadne civilizacije" i upozorio da se zločini dešavaju u Evropi, Aziji, Africi svakodnevno.

"Molimo se nikada ne pripisujući zločin čitavim narodima. Svi oni zločinci koji su počinili raciju imaju svoje ime i prezime i svoju odgovornost, oni nisu slika ni celog mađarskog naroda, ni nemačkog, ni bilo kojeg drugog. Oni su samo slika sopstvene izopačenosti i mržnje", dodao je Irinej.

Racija je sprovedena u Novom Sadu, potom u Šajkaškoj oblasti, odnosno u Čurugu, Gospođincima, Šajkašu, Đurđevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju, kao i u Bečeju, Srbobranu i Temerinu.

U Novom Sadu kej uz Dunav nosi ime Kej žrtava racije, u znak sećanja na žrtve koje su fašisti masovno streljali od 21. do 23. januara 1942. godine a zatim bacali pod led Dunava.

Na tom mestu podignut je bronzani spomenik "Porodica", čiji je autor akademski vajar Jovan Soldatović. Delegacije grada, Vlade Srbije predvođena ministrom Nikolom Selakovićem, ambasade Izraela i Mađarske, Jevrejska opština, Matica romska, potomci žrtava i Skupština grada, položili su vence na taj spomenik i u vodu Dunava.

Delegacije Pokrajinske vlade i Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) odvojeno su juče položili vence i odali pomen žrtvama, a to su učinili i predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Antifašističke akcije Novog Sada.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva