:

:

TV Most

Foto: Radio Kontakt plus

clock

Mart 17, 2018   13:19

0

212

Pomen žrtvama martovskog pogroma u Kosovskoj Mitrovici


Cveće su položili, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković, predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, ispred opštine Zvečan Ivan Teodosijević, Milorad Arlov predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke i predstavnici Srpske liste. 

 

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Mrtohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković  je podsetio da su 17. i 18.marta, 2004.godine horde albanskih ekstremista, u planiranoj akciji, izvršili etničko čišćenje nad srpskim narodom na prostoru celog Kosova i Metohije.

 

-U dva dana etnički je očišćeno 6 gradova, 10 srpskih sela, ubijeno osmoro Srba, 4.012 Srba proterano, preko 800 srpskih kuća uništeno, 954 Srba ranjeno, 35 crkava i manastira SPC oskrnavljeno i spaljeno, od kojih su 19 predstavljali bisere srpske  svetske duhovne baštine prvog reda – rekao je Petković i naglasio da je “17.mart je jedan od najtežih zločina u novoj istoriji Evrope, a da stvar bude još paradoksalnija, sve se to desilo u prisustvu medjunarodne zajednice, medjunarodnih oružanih snaga, čiji je jedini posao bio da zaštite Srbe”.

 

On je dodao da se proterani Srbi nisu vratili na svoja ognjišta “”zato što im je  i nakon 14 godina bezbednost ugrožena, imovina uzurpirana, a zastrašivanja su gotovo svakodnevna, podla i dolaze najčešće od onih albanskih struktura koje ne žele da se Srbi ikada vrate na svoja vekovna ognjišta”.

 

-Danas smo položili vence i na spomen pločama Borivoju Spasojeviću i Jani Tučev, koji su ubijeni hicima iz snajpera iz južnog dela Kosovske Mitrovice. Njihove žrtve, kao  i žrtve svih ostalih nevino postradalih od albanskih zločinačkih ruku nas obavezuju da i danas poručimo da Srbija, koja je posotala vojno i ekonomski osnažena i koja je lider u regionu, više nikada neće dozvoliti da se ponovi 17.mart, nikada nećemo zaboraviti ovaj tužan dogadjaj i nikada nećemo odustati od insistiranja da se utvrdi puna istina, da se zadovolji pravda i da se kazne zločinci koji su odgovorni za ovaj strašan zločin kojim su očigledno želeli da zatru srpsko postojanje na Kosovu i Metohiji. Slava svim nevino postradalim žrtvama – rekao je Petković.

 

 

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić je rekao da “Mitrovčani dobro pamte 17. Mart, stalno ga se sećaju ali da ga neki drugi zaboravljaju”.

 

-Ispred spomenika “Istina”, tražimo četrnaesti put istinu za nevino stradale Srbe na prostoru KiM i naše sugradjane i ne smemo stati i nestati, iako bi neki  želeli  da nas ovde zapravo danas nema – rekao je Spirić.

 

On je poručio “da sa prostora Kosova i Metohije ne odlazimo, opstajemo, čvrsti i  jači, ne zaboravljamo sva zlodela koja je srpski narod doživeo od strane albanskog naroda,  a u prisustvu medjunarodne zajednice koja nije pokazala svoju sposobnost i nakon 14 godina, na današnji dan, još jednom ponavljamo,  medjunarodna zajednica nije uspela da otkrije nijednog počinioca, kazni ili privede nekog za sva zlodela koja su se 17.marta dogodila na prostoru KiM”.

 

Ppodsetio je da ni posle 14 godina veliki broj manastira nije adaptiran, veliki broj interno raseljenih nije se vratio svojim domovima, primer je i selo  Svinjare u našoj opštini gde se niko nije vratio.

 

-Verujemo da ćemo se svi  izboriti da omogućimo pre svega tim ljudima povratak, a medjunarodna zajednica da se probudi i da  posle 14 godina saznamo ko su počinioci, ko je ubio Bora, Janu i svu ostalu našu braću na prostoru KiM – rekao je Spirić.

 

Posle parastosa i polaganja cveća ispred spomenika istine izveden je i prigodan kulturnoumetnički program koji su izveli crkveni hor “Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice” i učenik gimnazije Mihailo Radičević koji je govorio “Molitvu za spas Srbije” vladike Nikolaja Velimirovića.



 



 



 



 



 



 







On je podsetio da veliki broj manastira SPC uništenih tokom martovskog pogroma još uvek nije  adaptiran, a veliki broj interno raseljenih nije se vratio svojim domovima.



“Ali verujemo da ćemo se svi  izboriti da omogućimo pre svega tim ljudima povratak , a međunarodna zajednica da se probudi i da  posle 14 godina saznamo ko su počinioci, ko je ubio Bora, Janu i svu ostalu našu braću na prostoru KiM” – rekao je Spirić.

 


Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva