:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2017   12:05

0

227

Položen kamen temeljac za novu zgradu RTV-a



"Sada, kada stavljamo kamen temeljac, to znači mnogo više od početka radova na brojnim gradilištima u Srbiji. Znači da smo, suočeni sa ruševinama, a suprotno našoj prirodi koja je sklona oplakivanju, počeli da gradimo i da stvaramo tamo gde drugi ruše", rekao je Vučić.



Dodaje da u Srbiji ima mnogo uništenih mesta, ne samo od strane NATO-a, već svih onih koji su došli posle njih i "nisu znali šta će sa ovom zemljom i narodom, osim da otmu i poslednju mrvu sa stola".


Vučić je istakao da će uskoro biti gotovi i radovi na Žeželjevom mostu, kao i da je danas u Novom Sadu dogovoreno ulaganje u Maticu srpsku, kao i u nove fasade.



"To govori o Srbiji, za ovo nisu zaslužni samo građani Vojvodine, već cela Srbija."



Kako je naveo, nova zgrada RTV-a imaće 18.000 kvadrata i biće "najmodernija, svetla, prostrana".



"Sa ove zgrade će se ponovo videti ceo Novi Sad i biće emitovan program za sve ljude, nacije, narodnosti, kako već hoćete da kažete, koji žive u Vojvodini i koji će u punoj meri biti poštovani", rekao je Vučić.



Kamen temeljac je položen na Mišeluku, na mestu nekadašnje TV Novi Sad.



Osim predsednika Vučića, položili su ga predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, ministar kulture Vladan Vukosavljević, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica, a položena je i vremenska kapsula.



Direktorka Direkcije za upravljanje nepokretnostima Marijana Divljak ranije je rekla da će nova zgrada imati pet televizijskih i šest radijskih multifunkcionalnih studija i raspolagaće sa 17.530 kvadratnih metara, sa svim neophodnim tehničkim i tehnološkim pratećim prostorima.



Ukupna vrednost investicije je oko 2,6 milijardi dinara.



Novac za prvu fazu radova od 800 miliona dinara obezbedila je Uprava za kapitalna ulaganja, a rok za završetak prve etape je 480 kalendarskih dana, dok se nakon toga, u zavisnosti od priliva sredstava od strane državnih institucija, očekuje nabavka i opremanje objekata, za oko tri godine.



Prethodnih nekoliko meseci uklonjeni su ostaci stare zgrade, na čijem će mestu nići nova zgrada, moderan energetski efikasan objekat.



RTV se vraća na staru adresu do polovine 2019. godine



Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je prilikom polaganja kamena temeljca na novu zgradu Radio-televizije Vojvodine da će radovi na tom objektu biti završeni za godinu i po, odnosno do polovine 2019. godine. 


Mirović je istakao da je po formiranju Pokrajinske vlade kazao da će jedan od prioriteta njegove administracije biti izgradnja zgrade RTV-a, te da su mnogi bili skeptični kada je to rekao. 


Dodao je da je ta skepsa bila i očekivana posle, kako tvrdi, višegodišnjih praznih priča koju nisu pratila nikakva dela. 



Ono što me čini sigurnim da ćemo ove radove privesti kraju uspešno i u predviđenom roku je činjenica da smo na njegovoj realizaciji zajednički radili, udruženim sredstvima i energijom, kako Vlada Republike Srbije, tako i Pokrajinska vlada. 



Upravo je ovde princip okupljanja oko projekata koje smo postavili kao prvi uslov napretka i razvoja u svim oblastima društvenog života, dobio i konkretnu potvrdu, ocenio je predsednik Pokrajinske vlade. 



Mirović je naznačio da ga u kvalitetan završetak radova koji se danas započinju na izgradnji zgrade RTV-a uverava uspešna realizacija prve dve faze tog projekta, podsetivši da su pripreme kompletne dokumentacije i ukljanjanje ruševina stare zgrade završene 23 dana pre planiranog roka, što, kako ocenjuje, dokaz da svi akteri na tom projektu sposobni da vode računa o novcu koji su im dali građani na upravljanje. 



On je uputio zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na podršci i razumevanju bez kojih bi, kako naglašava Mirović, realizacija tog projekta bila mnogo teža. 



"Na uspešan i pravovremen završetak gradnje i skori povratak RTV-a svojoj kući, uverava me i naš zajednički odnos prema toj instituciji, jer to nije odnos u kom se kalkuliše sa političkim i marketinškim bonitetima koji on može doneti, kako su to radili ovi koji su bili pre nas. To nije ni odnos iza koga se krije bilo kakva želja ili namera da utičemo na unutrašnje odnose i na uređivačku politiku koja jeste i mora biti samostalna i objektivna. To je, najjednostavije rečeno, odnos i poštovanje prema vrednostima koje RTV u sebi nosi i koji simoblizuje ne samo AP Vojvodinu nego i celu našu zemlju", rekao je Mirović. 



On je istakao da je RTV uspešan jedinstven model javnog servisa koji, pored većinskog srpskog, emituje i proizvodi i celodnevni program na 14 jezika nacionalnih manjina, te da je to model koji čitavu celinu čini lepom i uspešnom. 



Prvi čovek Pokrajinske vlade kazao je i da će nova zgrada RTV-a biti najmodernija u našem delu Evrope, te da će zaposleni u toj instituciji imati najbolje moguće uslove za rad. 



Ovde sam zaradio svoj prvi honorar, u zgradi koja je završena krajem osamdesetih godina u ondašnjem kompleksu RTV-a, odnosno Televizije Novi Sad i kada evociram uspomene na to vreme, čini me još zadovoljnijim i još ushićenijim što stojimo na mestu na kome ćemo za nešto više od godinu i po imati novi objekat, zaključio je Mirović. 



Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da u današnjem danu ima puno simbolike. 



"Prva je da posle 18 godina skidamo jedan ožiljak sa našeg lica, iako onaj na srcu ostaje. Danas ispravljamo istorijsku nepravdu, danas gradimo, a ne rušimo, stvaramo, a ne razaramo. Možda ovo nije poraz onih koji su nezakonito rušili, ali jeste pobeda onih koji stvaraju i grade", poručio je Vučević. 



Druga simbolika je, kaže, jasna, zajedništvo i vidljiva i opipljiva sinergija svih nadležnih da probleme rešavaju, da se razgovara, a ne da se jalovo raspravlja. 



On je zahvalio republičkoj i Pokrajinskoj vladi na pomoći u realizaciji velike investicije. 



Kamen temeljac za RTV 21. veka



Predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor istakao je da je danas postavljen kamen temeljac za RTV 21. veka. 




Na Mišeluku, na mestu nekadašanje TV Novi Sad, srušene u NATO bombardovanju, položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Radio-televizije Vojvodine



RTV je, naznačio je, uporišna tačka oslonca u kojoj se ukrštaju Vojvodina, ljudska i manjinska prava i slobode i koja nas je učinila da mislimo na jezicima i kulturama raznih naroda i razumemo mentalitet prijatelja i komšija iako možda ne razumemo da početak rečenice. 



"Sedamdesetih godina je zapisano da će TV Novi Sad proizvoditi programe natprosečnog kvaliteta. Bilo je uspona i padova, ali se u tome nesumnjivo uspelo. Uveren sam da su se generacije novinara trudile da rade po meri profesionalnog integriteta i savesti, pomerajući uvek lestvicu nagore", poručio je Pastor. 



Generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica istakao je da je danas istorijski dan za RTV, koji 72 godine emituje radijski i 42 godine TV program i koji, kako je rekao, nije samo medijska kuća, već je kulturna vertikala u Vojvodini, čija je arhiva riznica različitosti i koja čuva i baštini način života u Pokrajini i pokazuje kako se može u miru živeti. 



Kako je rekao, vlade Srbije i Vojvodine i Grad Novi Sad su pre godinu i po, prepoznajući potrebu građana za informisanjem, doneli odluku o gradnji nove zgrade i rešili da RTV opreme novim studijskim i poslovnim prostorom. 



"To je veliki korak za nas, ali i vid odnosa prema onome što mi radimo i prema potrebama ljudi da budu informisani na različitim jezicima", rekao je Koprivica. 



On je poručio da će RTV nastaviti da radi kao i do sada kako bi RTV, kao jedan od dva javna servisa, postao centar informisanja u Podunavlju, na šta ih, kako kaže, obavezuje činjenica da emituju program na osam jezika podunavskih zemalja. 



"Prema sredstvima ćemo se odnositi domaćinski, štedećemo novac, ali ne i sebe, racionalno i transparentno ćemo upravljati sredstvima, to mogu danas da vam obećam", poručio je Koprivica.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva