:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2017   12:05

0

116

Poljska popustila u sporu sa EU



Ograničio je moć vladajuće stranke Pravo i Pravda i njenog ministra pravde nad sudijama, ali je predložio proširenje svojih nadležnosti, zbog čega će morati da se menja Ustav Poljske.



"Izbor sudija i članova Republičkog sudijskog saveta ne sme da bude jednostranački. Mora da bude na osnovu dogovora partija", objasnio je Andžej Duda.


U njegovom predlogu zakona o Republičkom sudijskom savetu novi paragraf da članove bira parlament tropetinskom većinom, za koju su vladajućoj partiji Pravo i Pravda potrebni i glasovi opozicije.



U ovom sazivu konzervativci iz Prava i Pravde Jaroslava Kačinjskog imaju komotnu većinu u oba doma, tako da se teško može očevati dogovor tri petine poslanika oko nekog kandidata.



Duda je zato predložio da se prošire nadležnosti predsednika Poljske, tako da, ako Sejm ne uspe za dva meseca da izabere člana sudijskog nadzornog saveta, izabraće će ga on.



Budući da to rešenje krši Ustav i daje predsedniku isuviše velika ovlašćenja, Duda je predložio da se promeni Ustav i pozvao predstavnike parlamentarnih stranaka danas popodne na konsultacije da li je moguće da se nađe dvotrećinska većina glasova za takve izmene Ustava.



Duda je takođe prihvatio zamerke Evropske komisije i Saveta Evrope da je nedopustivo da se odjednom raspusti Vrhovni sud, a da generalni tužilac i ministar pravde Zbignjev žobro odlučuje ko je od sudija podoban da ostane u novom sazivu.



Naime, predsednik je u svom novom zakonu o Vrhovnom sudu predložio da sve sudije sa 65 godina odlaze u penziju, ali da šef države može da odobri dalji ostanak sudije na funkciji.



U poljsko pravosuđe uvodi se pravo građana na vanrednu žalbu na presudu izrečenu na njihovu štetu, te i kada postane pravosnažna, još jednom može da je razmotri Vrhovni sud.



Analitičari ocenjuju da današnjim predlozima zakona, Duda ulazi u sukob s Kačinjskim koji je očekivao da će biti zamenjen ceo Vrhovni sud, ali će, po predsednikovom predlogu, otići će u penziju maksimalno 40 odsto sudija.



Potpredsednik Erospke komisije Frans Timermans kazao je danas da će ona pažljivo razmotriti novu reformu pravosuđa.



Timermans je ranije podsetio da je nezavisno pravosuđe u svakoj od članica ključno i za sve ostale članice, zato što su sudije jedne zemlje, istovremeno i sudije EU.



U julu, kada je Duda stavio veto na reformu, desetine hiljada Poljaka su demonstrirale odbranu nezavisnosti sudova.



Premijerka Beata Šidlo je tada optužila predsednika Dudu da je vetom odložio reformu koju građani čekaju 28 godina i tvrdila da vladajuća stranka Pravo i Pravda neće popustiti ni pred demonstracijama, ni pred kritikom Evropske unije i SAD.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva