:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2017   12:05

0

117

Poljska, počela debata u Senatu o kontroverznom zakonu

Očekuje se da će Senat glasati za usvajanje zakona tokom dana, navodi AP.

Prethodno je specijalna komisija Senata po hitnom postupku pregledala i odobrila sporni zakon, za koji kritičari kažu da otvara vrata političkom uticaju preko najvišeg suda te zemlje.

Poljski poslanici usvojili su juče kontroverzni zakon o reformi Vrhovnog suda, a predsednik Evropskog saveta i bivši premijer Poljske Donald Tusk ocenio je da su promene u pravosuđu koje sprovodi vlada u Varšavi "unazađujuće", protiv evropskih vrednosti i da dovode Poljsku u rizik da bude marginalizovana.

Zakon, kojim se ministru pravde omogućava da bira kandidate za taj sud, usvojen je uprkos višednevnim uličnim protestima, zabrinutosti opozicije zbog nezavisnosti sudstva i pretnjama Evropske unije sankcijama bez presedana.

Za usvajanje zakona u donjem domu poljskog parlamenta glasalo je 235 poslanika, 193 je bilo protiv, a 23 je bilo uzdržano.

Evropska komisija zatražila je od Poljske da zaustavi pravosudnu reformu, naglasivši da bi mogla da ima "veoma negativan uticaj" na nezavisnost sudova, a u protivnom, navodi, očekuje je disciplinska mera već naredne nedelje.

Lider vladajuće poljske partije Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski ranije je ocenio da je upozorenje Evropske komisije Varšavi da zaustavi pravosudnu reformu "političko" i poručio EU da ne bi trebalo da meša u to pitanje.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva