:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2017   12:05

0

115

Poljska: Parlament "blindiran", policija nosila građane

Policija je nakraju morala silom i patrolnim vozilom da prokrči put portparolu poljske vlade.

Od utorka ne jenjavaju demonstracije Poljaka na poziv opozicije, građanskih udruženja i svih sindikata osim naslednice nekadašnje slavne nezavisne, sada provladine Solidarnosti.

Desetine hiljada Poljaka izlazi svako veče pred Predsedničku palatu u Varšavi, a u skoro 80 gradova izlaze pred zgrade sudova da sa zapaljenim svećama u rukama zahtevaju od predsednika Andžeja Dude da zaustavi reformu pravosuđa.

Duda je uspeo pretnjom veta da ublaži jedan od najspornijih paragrafa reforme po kojem bi do sada autonomni sudijski savet koji su birale sudije, a koji po Ustavu nadzire nezavisnost pravosuđa, prostom većinom mogli ubuduće da izaberu poslanici vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda.

Duda je posle toga otišao na letovanje na Baltik, ali su ga na poluostrvu Hel gde letuje noćas dočekali demonstranti koji su ispred ulaza u predsednički letnjikovac zapaljenim svećama ispisali zahtev "veto".

Ovaj zahtev skandiralo je, prema procenama gradskih vlasti, čak 50.000, a prema proceni policije 14.000 demonstranata ispred Predsedničke palate.

Oni su zatim, uz povike "Slobodni sudovi", "Veto" "Plašite se", otišli do zgrade parlamenta gde je noćas odbor odobrio zakon o Vrhovnom sudu.

Senatori opozicije otvorili su prozore da senatori vladajućih konzervativaca čuju šta im poručuje masa, dok su senatori vladajuće stranke ustajali da ih zatvaraju da bi ih opozicija ponovo otvorila da se čuje kako Poljaci pevaju "Konjica vam je stigla pod prozor" i poljsku himnu.

Među demonstrantima se prvi put pojavljuju masovno i mladi Poljaci, a dva sata po ponoći dovukli su kontejner za smeće, napravili od njega barikadu na prilazu parlamentu i posedali na ulicu da zarobe senatore u zgradi skandirajući "Ustav".

Policija koja je već u utorak pretvorila zgradu parlamenta u tvrđavu ograđenu metalnim barijerama i neprobojnim kordonom policajaca, bukvalno je odnela demonstrante koji su posedali, legitimisala ih i upozorila da će morati zaista da primeni silu a ne samo novčane kazne za blokiranje saobraćaja.

Masa ispred parlamenta pronašla je onda novu taktiku i demonstranti su počeli u gustim redovima da šetaju tamo-vamo po pešačkim prelazima skandirajući "pešaci imaju prednost" ali policija je uspela da ih i odatle skloni.

Senat parlamenta trebalo bi o zakonu kojim se raspušta Vrhovni sud i reorganizuje njegov rad, kao o trećem i poslednjem zakonu iz reforme pravosuđa, da glasa danas a onda preostaje samo da ih potpiše ili stavi na njih veto poljski predsednik Andžej Duda.

Uverenje desetina hiljada Poljaka koji od utorak izlaze na ulice Varšave, Krakova, Vroclava, Gdanjska, Katovica i desetina mesta širom zemlje da je reforma koju po hitnom postupku, bez uobičajene debate, na noćnim sednicama gura kroz parlament vladajuća stranka i njen lider Jaroslav Kačinjski, atak na nezavisnost sudova i predstavlja opasnu politizaciju pravosuđa deli i Evropska unija, OEBS, Savet Evrope.

Noćas je zabrinutost zbog reforme koja, kako je saopšteno, može da oslabi pravnu državu Poljskoj izrazio i Stejt department SAD.

Reforma pravosuđa izaziva razdor i među najbližim saveznicima Poljske iz Višegradske grupe, pošto je pismo podrške poljskoj vladi poslao mađarski premijer Viktor Orban a Budimpešta EU optužila da je počela lov na veštice na članice koje kao Poljska i Mađarska drugačije vide neke probleme.

Oprezno je reformu, međutim, osudio šef čekše diplomatije Lubomir Zaoralek, dok je češka evrokomesarka pravde, Vjera Jourova, otvoreno zapretila da će zbog te kontroverzne reforme Poljska ostati bez para iz evropskih fondova od 2021. godine, pošto poreskim obveznicima u Evropi ne pada na pamet da finansiraju uvodjenje diktature u neku zemlju članicu.

U ÄŒeškoj je širok publicitet dat oceni Pavela Rihetskog, predsednika Ustavnog suda ÄŒeške, poštovanom u celom političkom spektru, koji je kazao da je u Poljskoj na delu frontalni napad na pravosuđe i demokratiju a to što vlasti likvidiraju nezavisnost sudija znači da uništavaju njihovo osnovno poslanje - da kontrolišu vlast i brane prava gradjana.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva