:

:

TV Most

clock

Mart 21, 2018   12:05

0

166

Poljoprivrednicima od sutra isplata 4.000 dinara po hektaru

Kako je rečeno agenciji Beta, Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2018. godini, koja je objavljena 8. marta, za osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju predvidjeno je ukupno 7,85 milijardi dinara, dok je visina podsticaja 4.000 dinara po hektaru.


Podnošenje zahteva Upravi za trezor počelo je 1. marta.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsećaju i da su nastavili u saradnji sa bankama sprovodjenje programa subvencionisanih kredita namenjenih poljoprivrednicima.

Kako je rečeno agenciji Beta, kreditnom podrškom olakšan je pristup finansijskim sredstvima registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, i to porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, preduzetnicima, pravnim licima (84, mikro, malim i srednim preduzećima) i zemljoradničkim zadrugama.

Korisnici subvencionisanih kredita mogu podneti zahtev za nabavku materijala za biljnu proizvodnju  i to semenskog i sadnog materijala, mineralnog i organskog djubriva i sredstava za zaštitu, kao i mehanizacije i opreme.

Povoljni krediti namenjeni su i za nabavku stoke i to goveda, svinja, ovaca, koza, živine, pčela i riba, ali i hrane za životinje.

Maksimalni iznos sredstava na koji u toku godine porodična poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici mogu da ostvare pravo je šest miliona dinara, dok pravna lica i zadruge mogu subvencionisanim kreditom da obezbede maksimalno 18 miliona dinara.

Resorno ministarstvo preuzima obavezu da plati deo kamate bankama, a nominalna kamatna stopa za komercijalna registrovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu iznosi tri odsto na neotplaćeni deo kredita.

Period otplate kredita može biti od jedne godine do pet godina.

Kako je istaknuto, nižu nominalnu kamatnu stopu od jedan odsto imaće nosioci porodiničnih poljoprivrednih gazdinstva koji navršavaju najviše 40 godina tokom 2018, žene kao nosioci gazdinstva, kao i poljoprivredna gazdinstva koja su registrovana u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi u skladu odgovarajućim pravilnikom.

Kako je navedeno, prilikom nabavke odredjenih vrsta i kategorija stoke poljoprivrednici mogu da je osiguraju kod osiguravajućih kuća.

U sprovodjenju kreditne podrške tokom 2018. učestvovaće Zber banka, Erste banka, NLB banka, Prokredit banka, Banka Inteza, OTP banka, Kredi agrikol banka, Unikredit banka, Halk banka, Komercijalna banka i Banka poštanska štedionica.

Učestvovaće i Triglav osiguranje, Djenerali, DOOR Novi Sad i Dunav osiguranje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva