:

:

TV Most

clock

Mart 25, 2015   12:05

0

139

Poljoprivreda manje pogođena merama štednje

Bogosavljević Bošković je na konferenciji "Agrarna politika Srbije", koju organizuje NIN Fokus, pojasnila da ukupan iznos subvencija jeste smanjen, ali da 95 odsto poljoprivrednih gazdinstava, korisnika subvencija, merama štednje nije oštećeno.

Precizirala je i da su za preostalih pet odsto korisnika koji su dobili manja davanja iz budžeta na raspolaganju druge mogućnosti, kao na primer, povoljni krediti čije kamate subvencioniše Ministarstvo, razne mere u stočarstvu, a uskoro se očekuju i sredstva iz Ifarda.

Bogosavljević Bošković je kao najznačajnije domete u radu Ministarstva, koje će i dalje trasirati razvoj poljoprivrede, navela usvajanje strategije razvoja poljoprivrede za narednu deceniju, zatim pripremanje ključnih intstrumenata za realizaciju ciljeva navedenih u strategiji, kao i početak rada Nacionalne referentne laboratorije.

Ministarka je podsetila da je učešće poljoprivrede u BDP oko 11 odsto, ako se tome pridoda prehrambena proizvodnja učešće raste na 15 do 16 odsto.

Ona je navela i da u ukupnom izvozu poljoprivredno-prehrambena proizvodnja učestvuje sa 23 odsto, a u uvozu je taj odnos osam odsto.

U ukupnom broju zaposlenih poljoprivreda učestvuje sa 21 odsto, rekla je Bogosavljević Bošković.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva