:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jun 18, 2018   15:30

0

136

Politiko:Kačinjski bolestan,krenula trka za njegov položaj


Jaroslav Kačinjski, moćni šef partije Pravo i Pravda (PiS), nije viđen u javnosti još od aprila. Najpre je objavljeno da ima "osteoartritis" desnog kolena.



"Stanje zdravlja Jaroslava Kačinjskog je bilo takvo da bi izostanak prijema u bolnicu predstavljao pretnju po njegov život i zato je hitno primljen", izjavio je ministar zdravlja Lukaš Šumovski za poljski radio.



Portparolka stranke Beata Mazurek je to potvrdila, ali nije želela da iznese više detalja, prenosi portal Politiko.



Kačinski, koji je danas napunio 69 godina, pušten je 8. juna iz bolnice, gde je proveo više od mesec dana. On se, međutim, u subotu nije pojavio na ceremoniji u Ščećinu, gde je otkriven spomenik njegovom bratu Lehu, koji je 2010. godine, kao šef poljske države, poginuo u avionskoj nesreći.



Informacija o stanju zdravlja Kačinjskog držana je u tajnosti, ali je njegovo odsustvo iz javnosti, ipak pokrenulo spekualcije o potencijalnom nasledniku.



Ministar unutrašnjih poslova Joahim Brudzinjski je oštro reagovao, rekavši da, "svi oni koji sanjaju da zamene Kačinjskog, moraju da se naoružaju vrlo dugim strpljenjem".



"Predsednik (Kačinjski) potpuno kontroliše ono što se događa u stranci i ne planira da ode u političku penziju", dodao je Kačinjski.



Glasine o mogućem nasledniku 



Ta izjava je, međutim, u Varšavi samo potpalila glasove o tome ko bi mogao biti naslednik, primećuje Politiko.



I sam Brudzinjski, koji je deo užeg kruga lojalnih sledbenika Kačinjskog smatra se potencijalnim kandidatom za mesto lidera.



Pre nego što je postao ministar policije, u januarskoj rekonstrukciji vlade, on je bio izvršni sekretar stranke, što mu je dalo velika ovlašćenja i omogućavalo kontrolu nad partijskom strukturom.



Brudzinjski, međutim, nije samo visoki zvaničnik koji je dobro pozicioniran da preuzme vlast. U poslednjim anketama pokazalo se da ga smatraju drugim najboljim izborom za lidera PiS, iza premijera Mateuša Moravjeckog, a ispred bivše premijerke Beate Šidlo.



Moravjecki, koji u sredu puni 50 godina, izronio je prošle godine kao štićenik Kačinjskog. U decembru je zamenio Beatu Šidlo na mestu predsednika vlade, i krenuo sa "ofanzivom šarma" u Brisel, Davos, kao i u druge zapadne prestonice da bi popravio imidž Poljske, ukaljan reformom pravosuđa kojom se, prema mišljenju Evropske komisije, krši vladavima prava.



Moravjecki bi mogao biti privlačan kandidat u krugovima PiS jer se predstavlja kao političar krajnje desnice. On između ostalog kaže da je njegov san - "ponovna hristijanizacija Evrope".



Politiko pominje još jednog mogućeg kandidata koji bi mogao da nasledi Kačinjskog. To je ministar pravde Zbignjev Zjobro (47), koji je bio "mozak" pravosudne reforme. On je lider male stranke "Solidarna Poljska" koja je na izbore izašla na listi PiS.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva