:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2018   12:05

0

169

Politika održivog ravnomernog regionalnog razvoja je ključna


Program podrazumeva podršku preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima u nabavci opreme i unapređenju usluga, te unapređenje specijalizovanih usluga za mala i srednja preduzeća, a za realizciju je odvojeno 25 miliona evra, koje su opredelile EU i Vlada Srbije i sprovodiće se tri godine.




Na predstavljanju programa ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da su evrointegracije spoljnopolitička orijentacija Srbije, koje su zemlji dale stabilnost, donela nove investicije, bolji imidž, a samim tim i uticaj u međunarodnim odnosima, viznu liberalizaciju, studentske programe, brojne donacije, razvojnu pomoć, te IPA fondove...



"Mi godišnje kao zemlja kandidat dobijamo oko 200 miliona evra bespovratne pomoći. Ministarstvo za evropske integracije i ja kao ministarka već četiri godine koordiniram proces programiranja ovih sredstava i pregovaram sa EU u koje će to oblasti taj novac ići i o tome koliko su spremni projekti koji mogu biti finansirani ovim sredstvima", rekla je Joksimovićeva i dodala da najveći deo projekata mora biti pripremljen na pravi način.



Navodeći da u budžetu nema uvek dovoljno novca, te da ga neće biti ni u EU, ministarka je rekla da je EU zato i napravila kohezionu politiku ili politiku solidarnosti i regionalnog održivog razvoja evropskih regija, te da tu politiku Srbija sada dok se priprema da postane član EU treba da nauči.



"To su teme održivog regionalnog razvoja, smanjivanje regionalnih razlika i priprema za korišćenje još većih fondova koji će stajati na raspolaganju našoj zemlji kada postanemo članica EU. Očekujem da i vi kao predstavnici opština radite na pripremi dobrih projekata, ali da i promovišete i podižete vidljivost u vašim lokalnim samouprava koliko smo zaista novca dobili od EU", navela je Joksimovićeva.



Istakavši da je transparentnost trošenja sredstava za programe od velike važnosti, ministarka je rekla da je to novac od poreskih obveznika koji žive u zemljama članicama EU, te da će i Srbija biti u prilici da kada postane član i daje, a ne da samo koristi pomoć EU.



"Zato je regionalna i koheziona politika veoma važna, a glavni nosioci te politike će biti lokalne samouprave i mreža institucija na lokalu", rekla je Joksimovićeva i usmerila prisutne predstavnike 99 opština u Srbiji na razvojne agencije, kojih u Srbiji ima 16 da uz njihovu pomoć identifikuju dobre ideje i naprave dobre projekte.



Navela je da neke od opština koje su obuhvaćene ovim projektom već godinama učestvuju u projektima prekogranične i transnacionalne saradnje i podsetila na saradnju sa – Mađarskom, Hrvatskom, BiH, Crnom Gorom, Makedonijom, Rumunijom i Bugarskom i navela da su sve to važni programi, ali da neke opštine zbog svoje centralne pozicije nisu imale priliku da učestvuju u ovim programima.



"Ja sam insistirala na ovom programu da ne bude samo projekat koji se odnosi na najnerazvijenije opštine kako je ranije bilo, ali sada smo u fazi da dobar projekat širimo i dalje i da se sve opštine uključe i zaista pomognu lokalni i ekonomski razvoj, koji znači sve", rekla je ministarka.



Navela je da lokalni ekonomski razvoj znači i pomoć za osnivanje malih i srednjih preduzeća, zatim već osnovanim to znači mogućnost da obnove svoju opremu, unaprede tehnologiju i način rada, znači nova radna mesta i otvara mogućnost za održivi razvoj lokalnih sredina.



"Ključna reč danas jeste razvoj, politika održivog, ravnomernog regionalnog razvoja. Mi smo puno pričali o tome u prošlosti, ali nismo puno toga uradili. Moraćemo da menjamo i zakonski okvir i zakon o regionalnom razvoju i da donesemo novu krovnu strategiju regionalnog razvoja, a tu će nam od najveće pomoći biti lokalne samouprave da definišemo našu nacionalnu politiku i strategiju regionalnog razvoja", rekla je Joksimovićeva.



Dodala je da želi da građani Srbije znaju da EU, bez obzira na nekada konfuzne poruke koje zbunjuju i dovode do toga da ne znaju da li EU Srbiju želi u svom članstvu, ima svoj istorijat, da ona predstavlja prirodno okruženje za Srbiju, da je čine zemlje sa kojima Srbija najviše sarađuje i iz kojih dolazi najviše investicija.



"I EU ima interes za Srbiju. Nekada prolazi kroz različite faze preipsitivanja, da li je proširenje dobro u ovom trenutku ili treba sačekati da se konsoliduje EU", rekla je ministarka.



Dodaje da to Srbiju ne treba da obeshrabri.



"To nas ne treba da obeshrabri, to su samo faze koje su postajale i pre, ali naš interes jeste da stabilnost, ekonomski napredak, političku stabilnost i regionalnu stabilnost sačuvamo, jer samo time ćemo našim građanima obezbediti ono što smo obećali, a to je i bolji život i viši životni standard i činjenicu da regionalni razvoj treba da doprinesu i smanjenju naših unutrašnjih migracija u Beograd", rekla je Joksimovićeva.



Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naveo je da je ovaj projekat koncentrisan na regione gde je pomoć trenutno najpotrebnija, te da se kroz njega bave raznim oblastima između kojih su i obrazovanje, poslovna klima i socijalna kohezija.



Preporučio je lokalnim samoupravama da se što više angažuju u okviru ovoh projekta, jer će on omogućiti da i firme sarađuju bolje sa vlastima na lokalu.



Istakao je da EU smatra da su mala i srednja preduzeća šuština savremene privrede i dodao da se pored pomoći poslovnom svetu razmatra i socijalna i druge komponente.



"Evropska unija je prvi trgovinski partner Srbije, ako pogledate u prethodne tri godine, izvoz iz Srbije je utrostručen, trgovinska razmena je 64 odsto, a 78 odsto stranih inveticija dolazi iz EU", rekao je Fabrici i dodao da je u proteklih 10 godina EU bespovratne pomoći Srbiji tri milijarde evra.



Govoreći o procesu pristupanja Srbije EU, Fabrici je rekao da taj proces traje već četiri godine, te da veruje da će ova godina biti ključna za Srbiju za pristupanje, što je potvrđeno Strategijom EK 2025, kao i prošlonedeljnim Samitom u Sofiji.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva