:

:

TV Most

Foto: Tanjug/ Kancelarija za saradnju s medijima Vlade

clock

Maj 16, 2018   12:05

0

176

Politički odnosi Srbije i NR Kine na najvišoj tački


Brnabić je odnose dve države okarakterisala kao sveobuhvatno strateško partnerstvo, a Narodnu Republiku Kinu kao prijateljsku zemlju i najvažnijeg ekonomskog partnera na azijskom kontinentu.


 


Ona je navela da Srbija poseban značaj pridaje saradnji kroz mehanizam „"16+1" i smatra ga integralnim delom inicijative predsednika Si Đinpinga „"Pojas i put", u kojoj je Srbija veoma aktivan učesnik.


 


Sagovornici su se složili da je naša zemlja lider u regionu Centralne i Istočne Evrope po broju realizovanih i ugovorenih projekata sa Kinom, na bilateralnoj osnovi, kao i kroz mehanizam saradnje Kina-CIEZ.


Potpredsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Cao Đao Đienming izrazio je uverenje da će sledeći Samit premijera zemalja članica mehanizma saradnje Kina - CIEZ, koji će biti održan u Sofiji 6. i 7. jula ove godine, doneti nove ideje i predloge za što uspešniji nastavak aktivnosti u okviru mehanizma, koji je od izuzetnog značaja za razvoj naših zemalja.


 


Brnabić je zaključila da je mehanizam Kina-CIEZ otvorio novu perspektivu za bilateralnu saradnju država, pre svega, na polju infrastrukture kroz izgradnju saobraćajne mreže.


 


Ona je istakla da je Srbiji posebno značajan trilateralni projekat modernizacije železnice izgradnjom pruge Beograd-Budimpešta, koji je prvi prekogranični projekat u okviru ovog mehanizma saradnje.


 


Izrazila je očekivanje da će do kraja godine početi radovi na izgradnji dela Koridora 11 Preljina - Požega.


 


Kao ne manje važne projekte, premijerka je navela i rekonstrukciju TE Kostolac i izgradnju Srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči.


 


Sagovornici su ocenili da je za Srbiju važno to što je Beograd dobio mogućnost da bude Centar za saobraćaj i infrastrukturu Kina-CIEZ, podsećajući da će naredni sastanak ministara saobraćaja Kina - CIEZ biti održan u Beogradu u oktobru ove godine.


 


Pored infrastrukture koja je prepoznata kao vodeća oblast srpsko-kineske saradnje, sagovornici su se složili da je neophodno razvijati saradnju i u drugim oblastima u kojima postoji obostrani interes.


 


Đao Đienming obavestio je predsednicu vlade da će u Šangaju, u novembru ove godine, biti održan Međunarodni sajam uvoza i pozvao Srbiju da učestvuje, kako bi predstavila svoje proizvode tržištima što većeg broja zemalja.


 


Brnabić je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je predsednik Kine Si Điping prihvatio poziv predsednika Vučića da ponovo poseti Srbiju, ocenivši da će to biti izuzetna prilika za dalje produbljivanje odnosa dve države, saopšteno je iz Vlade Srbije.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva