:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2018   12:05

0

127

Politički novajlija Đuzepe Konte je novi premijer Italije


Predsednik Italije Serđo Matarela je imenovao novo lice za premijera Italije, čime je omogućio da dve populističke stranke formiraju vladu. 



Antielitistički pokret Pet Zvezda i desničarska Liga Nord su izabrali profesora prava Đuzepea Kontea nakon 11 nedelja pregovora o novoj vladi. 



Profesora optužuju da je "napumpao" biografiju, što on poriče. 



U Evropskoj uniji raste zabrinutost zbog toga što ove dve stranke odbijaju mere štednje i traže reprogramiranje italijanskog duga. 



Konte je nakon izlaska iz predsedničkog kabineta izjavio: "Ova zemlja s pravom očekuje novu vladu i novu politiku. Ovo će biti vlada za promene". 



Dodao je da će biti "zaštitnik svih Italijana na svetskoj i evropskoj pozornici". 



Italija je skoro tri meseca bila bez vlade jer Luiđi de Majo iz Pet zvezda i Mateo Salvini iz Lige Nord nisu mogli da se dogovore ko će biti na čelu vlade, sve dok se nisu opredelili za Kontea. 



Koalicija je obećala rezanje poreza, garantovani osnovni prihod za siromašne i deportacije 500 000 migranata, što će Italiju, koja je po snazi privrede treća po veličini u evrozoni, dovesti u sukob sa Briselom. 



Očekuje se da Konte sada sastavi listu ministara, koju mora da odobri predsednik i potvrdi parlament.



Konte ima 53 godine i predaje lično pravo u Firenci i Rimu. Nije na poslaničkoj listi i dosad je bio potpuno nepoznat u političkim krugovima. 



Otkad je nominovan množe se optužbe da je "napumpao" svoju univerzitetsku biografiju kako bi sebi pripisao međunarodni značaj. 



U biografiji koju je sastavio 2013. piše da je "usavršio studije prava" na Univerzitetu u Njujorku, ali portparolka tog fakulteta kaže da o tome nema nikakvih podataka. 



U biografiji se pominje i "naučno istraživanje" na Univerzitetu u Kembridžu 2001, ali i tamo kažu da ne mogu to da potvrde. 



Sem toga tvrdi da je studirao pravo na "Međunarodnom kultur institutu" u Beču. Reč je, u stvari, o školi za jezike na kojoj se ne predaje pravo, a i ime škole je pogrešno napisano u Konteovoj biografiji. 



Pokret Pet zvezda brani Kontea tezom da on nikad nije tvrdio da je stekao međunarodne diplome, nego je "išao u inostranstvo da produbi znanje i usavrši engleski jezik". "Ova gruba klevetnička kampanja nas samo ojačava", poručili su iz stranke.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva