:

:

TV Most

clock

Jun 10, 2015   12:05

0

141

Političke partije pod lupom revizora



Državna revizorska institucija prvi put će kontrolisati finansiranje i poslovanje političkih stranaka, a rok u kojem su stranke mogle da daju svoje prigovore o postupku revizije istekao je juče, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović.

"U skladu sa programom koji je Državna revizorska institucija usvojila za ovu godinu, kontrolisaće se Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Demokratska stranka", kaže Sretenović.

Objašnjava da će se program revizije političkih stranaka vršiti na osnovu preciznih podataka.

"Proveravaće se ukupni prihodi, novac dobijen iz budžeta, ukupni rashodi i aktiva. Kontrolisaće se finansijski izveštaji koji su predati Registru za privredne reigistre, način finansiranja političkih stranaka, troškovi kampanja, kao i donacije i prilozi", ističe Radoslav Sretenović.

Kaže da će se sve stranke kontrolisati istovremeno i da bi ceo postupak trebalo da bude gotov do 30. oktobra.

"Sada imamo dovoljan broj timova, što će omogućiti da se sve stranke istovremeno kontrolišu", ističe Sretenović.

Dodaje da će se, kada je reč o novcu iz budžeta, sve transakcije pogledati 100 odsto.

"Proverićemo kako se određuju sredstva iz budžeta za finansiranje političkih partija i kako ta sredstva dolaze na račune stranaka", objašnjava Sretenović.

Kaže da su se povećanjem broja zaposlenih u Državnoj revizorskoj instituciji stekli uslovi da se pristupi i proveri finansiranja političkih stranaka.

"Kolege revizori će 16. juna obići sve stranke istovremeno čime će započeti revizija, a pre toga biće održan i sastanak kako bi se utvrdile faze po kojima će se raditi revizija", ističe Sretenović.

Kaže da su sve stranke dostavile podatke na osnovu zahteva i da nije bilo prigovora.

"Jedan od prioriteta nam je da se poveća broj zaposlenih, kako bi mogla da se vrši revizija političkih stranka, a imamo predlog da se svake godine vrši revizija određenih partija", kaže Sretenović.

Kaže da će do 30. oktobra biti sprovedene sve faze revizije posle čega će se pristupiti izradi izveštaja.

Sretenović ističe da će predmet revizije biti i druge stranke u narednim godinama, ali da za to moraju da se steknu uslovi.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva