:

:

TV Most

clock

Avgust 04, 2015   12:05

0

109

Politička prava Srba u regionu znatno lošija

Predsednik tog udruženja ÄŒedomir Antić rekao je na konferenciji za novinare da je taj izveštaj na žalost treći koji je štampan "u crnim koricama", navodeći da se beleži priličan pad u ostvarivanju standarda ispunjena prava srpskog naroda u osam međunarodno priznatih država i jednoj koja je pod protektoratom Unmika.

Taj, sedmi godišnji izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu, pokazao je da su politička prava srpskog naroda u regionu nešto bolje zaštićena u Mađarskoj i Sloveniji, dok se politička prava srpskog naroda u punoj meri poštuju jedino u Rumuniji od svih susednih država.

Naveo je i da je 20 godina od akcije "Oluja" stanje srpskog naroda u Hrvatskoj sve gore i gore i da mnogo toga pokazuje da Srbi nemaju dobar status u toj državi.

U Hrvatskoj se Srbima osporavaju građanska, manjinska i ljudska prava, ne primenjuju se ustavne odredbe o pravu na jezik, kao ni Erdutski sporazum, a Srbi su diskriminisani prilikom zapošljavanja, ostvarivanja prava pred hrvatskim institucijama, a česti su i šovinistički ispadi.

"Negativan odnos prema Srbima jedan je od temelja nacionalne, političke pa čak i kulturne identifikacije hrvatske elite i dobrog dela javnosti", piše u izveštaju.

Stanje političkih prava Srba u BiH je takođe sve gore i gore, rekao je Antić, dodajući da je Republika Srpska do sada uspela da odoli pritisku u cilju centralizacije i nedemokratskom ponašanju međunarodnih predstavnika.

Kada je reč o Kosovu, Antić je rekao da je to "para-država koju je Srbija priznala Briselskim sporazumom, a da ništa za uzvrat nije dobila", kao i da je Srbija "suštinski napustila srpski narod na Kosovu".

Prava Srba na Kosovu i Metohiji su loša i pogoršavaju se, navodi se u izveštaju.

"Neuspeh pregovora o sprovođenju Briselskog sporazuma, jedinstvo albanske političke elite oko negativnog odnosa prema svim Srbima, pristrasnost SAD i EU i nespremnost da osim simboličnih ustupaka prihvate bilo kakav sporazum osim možda dinamike ostvarivanja maksimalnog državnog i nacionalnog programa kosovsko-metohijskih Albanaca, doveli su do žalosnog stanja u kome se nalazi srpski narod", piše u izveštaju.

Srbima se u Crnoj Gori krše Ustavom i zakonima zagarantovana prava, a jedno od njih je pravo na ravnopravno i demokratsko učestvovanje na izborima, Srbima nije dozvoljeno ni uzimanje srpskog državljanstva u Crnoj Gori, dok isti primer ne važi za Crnogorce u Srbiji.

Antić kaže da se od 2011. godine beleži priličan pad zanimanja Srbije za ostvarivanje prava srpskog naroda u regionu, a u prilog tome naveo je ukidanje Miniastarstva za dijasporu, kao i to što još uvek nije formirana uprava pri Ministarstvu spoljnih poslova.

"U skoro milion Srba u regionu i još 1,5 u dijaspori, znači za skoro 2,5 miliona, Srbija ulaže šest puta manje nego Hrvatska za svoj narod u BiH", rekao je Antić.

Izvor: Tanjug

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva