:

:

TV Most

clock

Novembar 15, 2017   12:05

0

215

Politička i finansijska stabilnost doprinele jačanju dinara

 

S jeseni obično slabi dinar, ali ne i ove godine, 4,2 odsto jači je nego u januaru – 118,54 dinara za evro gotovo je isti kurs kao pre pet godina i tri meseca.

"Ovaj kurs je odraz, pre svega, postignute političke i finansijske stabilnosti Srbije, koja je dovela do takve situacije da na međubankarskom deviznom tržištu ponuda evra daleko prevazilazi tražnju i dinar postaje sve traženija roba", objašnjava Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS.

Od aprila do danas ponuda deviza bila je oko milijardu evra veća od tražnje. Kažu zbog rasta kreditne aktivnosti, ali pre svega zato što su strane investicije premašile očekivanja.

"Najznačajniji razlozi jačanja dinara su bolja makroekonomska situacija u zemlji i bolje ekonomske perspektive iz percepcije stranih investitora i kada je reč o stranim direktnim investicijama, zatim povećane portfolio investicije stranih, odnosno nerezidentnih, investitora i o tome svedoče uspešne aukcije dinarskih hartija od vrednosti", ističe Nikola Dragašević, direktor NBS.

Zbog toga Centralna banka diže projekciju očekivanih investicija za ovu godinu sa 1,7 milijardi evra na 2 milijarde i 100 miliona. A u rezervi ima 920 miliona evra koliko je više kupila deviza nego što je prodala da bi očuvala relativnu stabilnost kursa, za odgovor na moguće izazove.

"Što bi rekao Meša Selimović dok čekam da biju boli unapred. Ja ne bih da se bojim unapred, nego bih da budem spremna za sve što se dešava, a pokazujemo koliko smo spremni", kaže Tabakovićeva.

Šef Kancelarije MMF-a u Beogradu Sebastijan Sosa naglašava da je je jačanje dinara znak poverenja u Srbiju.

"Jačanje dinara u suštini je znak poverenja u Srbiju i niskih kamata na međunarodnom finansijskom tržištu. Očekujemo da se taj trend održi narednih meseci i da se nastavi priliv kapitala u Srbiju. Naravno, može doći i do nekih finansijskih šokova u inostranstvu, što bi dovelo do promena kursa, ali ako u zemlji postoji makroekonoska stabilnost to je normalno. Mislim da to nije razlog za zabrinutost", dodao je Sosa.

Jačanje dinara dobro je za sve zadužene – od građana, privrede, do države, kažu ekonomisti. Neće mnogo naškoditi ni izvoznicima, jer na drugoj strani imaju povoljnu radnu snagu, državnih podsticaje, niske komunalne i druge troškove.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva