:

:

TV Most

clock

Avgust 18, 2017   12:05

0

116

Policija ponovo bila upozorena, CIA javila za napad?

Lokalni list "El Peridoko" navodi da je CIA kolegama iz regionalne policije u junu javila da je "Barselona glavna meta za džihadiste".

"Pre dva meseca CIA je prosledila upozorenje katalonskoj policiji, a u njemu se čak dodatno upozoravalo na mogućnost napada na Rambli", navodi list.

Izveštaj još nije potvrđen, a vredi podsetiti da se nakon više terorističkih napada u Evropi govorilo da su bezbednosne službe imale određene naznake da se napad sprema, ali da nisu adekvatno reagovali ili nisu imali mogućnosti da ih zaustave.

Niz napada u Barseloni odneo je 13 života, a ponovo je kao glavno oružje korišćeno teretno vozilo, kao i u Londonu, Stokholmu, Berlinu i Nici.

Španija je poslednji put bila na meti terorista 2004. godine, kada su ekstremisti iz Al Kaide detonirali više eksplozivnih naprava u Mardidu i ubili 192 ljudi.

Nakon toga, zbog priliva migranata sa severa Afrike i sa Bliskog istoka, ambasada SAD je predložila da se u Barseloni napravi zajednički antiteroristički štab jer je "Mediteran veliki magnet i mesto regrutaciju terorista".

Katalonska policija je u oktobru pojačala bezbednost oko čuvene katedrale Sagrada Familije, koja je u jednoj od publikacija Islamske države označena kao "jedna od četiri glavne mete u hrišćanskom svetu" - uz rimski Koloseum, njujorški Kip slobode i londonski Big Ben.

Informacija da su "američki obaveštajci ranije upozorili policiju na napad" pojavila se i nakon napada u novogodišnjoj noći u Istanbulu, ali su zvaničnici to kasnije demantovali.

Inače, svaki od niza terorističkih napada u srcu Evrope doveo je u pitanje spremnost bezbednosnih tela da spreči tragedije, a najveći znak pitanja iznad policije i obaveštajnih službi, uz veliki pritisak na vlasti, bio je stavljan iznad nadležnih u Francuskoj.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva