:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jun 18, 2018   13:19

0

137

Polemika o stanju u lokalnim samoupravama


Poslanik SNS-a Dalibor Radičević je rekao da je bitno da Srbija ima stabilnu i jaku industrijsku proizvodnju i da se to vidi u nastojanju Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da dovede što veći broj stranih kompanija u našu zemlju.



"Aleksinac je posle 'fenomenalne' vladavine od 2000. godine ostao bez 40 manjih ili većih preduzeća. Oko 3.000 radnika je ostalo na ulici bez nade, bez isplaćenih zarada, bez upkaćenog penzijskog invalidskog osiguranja, gotovo bez mogućnosti da se preživi", rekao je on i ocenio da situacija ni danas nije idealna, ali je daleko bolja nego što je bila.



On je naveo da preduzeće "Gramer sistem" upošljava oko 1.600 radnika i da je znatno smanjen broj nezaposlenih što, dodao je, u velikoj meri utiče na razvoj Aleksinca i bolji život građana.



Navodeći da je otvorena hladnjača "Monikom", jedna od najmodernijih u Srbiji, i renoviran motel koji je bio totalno ruiniran, on je istakao da su sve to dobri primeri saradnje lokalne samouprave i Vlade Srbije.



Poslanik SNS Jovan Palalić poručio je prethodnoj vlasti da se ne poredi sa aktulenom i današnjim stanjem kada je reč o lokalnim samoupravama jer je, kako kaže, stanje danas neuporedivo bolje, a da će sadašnjoj vlasti biti potrebno mnogo više vremena da se popravo katastrofa koja je ostala iza njih.



Poslanik DS Radoslav Milojičić se nada da će resorni ministar Branko Ružić dati inicijativu da se lokalnim samoupravama vrati bar deo, kako kaže, otetog novca od 50 milijardi dinara.



"Od 2012. do danas u svim lokalnim samoupravama bez obzira kako se one zovu i na kojoj teritoriji naše države se nalaze je uzeto 50 milijardi dinara. To naizgled deluje bezazleno, ali to ni u najmanju ruku nije bezazleno, jer se time predsednici opština i gradonačelnici teraju i primoravaju da idu u vladu ili kod nekog koordinatora SNS da traže novac", rekao je Milojičić.



On je rekao da sadašnja vlast otvara investicije koje je već otvorila DS i vlada te stranke.



Odgovorio mu je poslanik SNS Aleksandar Marković rekavši da je vrhunac licemerja da neko poziva Vladu Srbije da pomogne građanima Smederevske Palanke, a da je "taj neko" najdirektnije kriv za sve ono što se tamo dešava.



To govori, kako kaže, predstavnik stranke koja zvanično više ne postoji, Demokratske stranke.



Poslanik na listi SNS Marijan Rističević je ocenio da je DS "elementarna nepogoda" koja je trajala 12 godina.



"Ovde su izrečene velike neistine. Rečeno je da je DS plaćala pšenicu 25 dinara , a da je danas cena 13 dinara. Cena pšenice sa PDV-om je negde oko 18,5 dinaraÂ…podsticaji koje su oni davali za poljoprivredu su bili na nivou 136 miliona evra, a podsticaji koje mi izdvajamo za tu namenu su 309 miliona evra", dodao je Rističević.



Poslanica SRS Vjerica Radeta je rekla da je poslanik DS Radoslav Milojičić izneo veliku neistinu kada je rekao da je ta stranka postala deo celovite opozicije.



"Kao srpski radikali imamo potrebu da skrenemo pažnju javnosti da smo mi opzicija i da nam ne pada na pamet da budemo deo te grupacije prozapadnih rušilačkih ekponenata i ne dozvoljavamo da nas bilo ko svrstava u tu grupaciju", rekla je ona.



Istakla je da je SRS jedina prava istinska opozicija, opozicija vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.



"Mi želimo da tu vlast srušimo, ali na izborima", podvukla je Radeta.



Na to je Radoslav Milojičić rekao da DS na pada na pamet da ikada bude u koaliciji sa onima koji su, kako je dodao, upropastili Srbiju devedesetih godina, a to su radikali, i sa njihovim sledbenicima, a to je SNS.



Poslanica SNS-a Aleksandra Tomić je rekla da ta stranka nikada neće praviti koalicije sa onima koji ruše državu i koji su budžet Srbije podredili tajkunima.



"SNS nikada neće praviti koalicije sa onima koji danas ne mogu ni cenzus da pređu, pa se udružuju sa nekim tjakunima iz prošlosti da bi na izbore ponovo izašli i pokušali da pređu taj cenzus", dodala je ona.



Poslanici SNS sa samostalnim poslanikom Zoranom Živkovićem su tokom rasprave polemisali o stanju u lokalnim samoupravama, ali i o privatizaciji Duvanske industrije Niš.



Živković je rekao da je u Nišu, u trenutku kada je on bio drugi put izabran za gradonačelnika, a potom podneo ostavku zbog druge funkcije, u gradskoj administraciji radilo 815 ljudi.



Danas, prema Živkovićevim tvrdnjama, radi više do 3.000 ljudi što je četiri puta više.



Marijan Rističević mu je odgovorio da iznosi neistine, a pokazao je i Živkovićevu fotografiju sa, kako tvrdi, proslave jedinice za specijalne operacije čiji su pripadinici, dodao je, okrivljeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića.



 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva