:

:

TV Most

clock

Oktobar 20, 2015   12:05

0

125

Pola veka od osnivanja Muzeja savremene umetnosti

Iako je otvoren pre 50 godina, delatnost Muzeja počinje 1958. godine kada je aktom Saveta za kulturu Narodnog odbora grada Beograda doneta odluka o osnivanju Moderne galerije, ustanove čiji je zadatak bio da prati razvoj jugoslovenske savremene umetnosti.

Izvršno veće SR Srbije odlučuje da za potrebe Moderne galerije sazida zgradu koja bi zadovoljila moderne muzeološke principe i određuje lokaciju na Novom Beogradu na ušću Save u Dunav, naspram Beogradske tvrđave.

Godine 1960. raspisan je konkurs za idejno rešenje nove zgrade, a prihvaćen je projekat arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović za koji će im na dan otvaranja Muzeja, biti dodeljena Oktobarska nagrada Beograda za arhitekturu.

Po izgradnji nove zgrade, Savet Moderne galerije usvaja i nov naziv ustanove - Muzej savremene umetnosti, a za prvog upravnika postavljen je Miodrag B. Protić koji je u srpsku prestonicu preneo iskustvo stečeno tokom studijskog boravka u Njujorku, gde je upoznao i osnivača MoMA muzeja Alfreda Bara koji je za zdanje na Ušću rekao da je bolje i od velikog u Njujorku.

Zgrada MSU svojim osobenim konceptom unutrašnjeg prostora i vezivanjem za eksterijer predstavlja orginalno arhitektonsko rešenje koje zadovoljava osnovne muzeološke standarde i svrstava se među zanimljive primere muzejske arhitekture u svetu. Takođe, zgrada je okružena parkom skulpture sa delima najznačajnijih jugoslovenskih vajara 20. veka.

Jedinstven, ali specifično složen unutrašnji prostor, bez vertikalnih pregrada i koridora, podeljen je na pet izložbenih nivoa povezanih stepenicama. Tim nivoima, koji se gotovo prelivaju jedan u drugi, uspešno je sprovedeno integrisanje prostora različitih visina u jedinstvenu celinu.

Na taj je način omogućeno da se sa viših nivoa, iz različitih uglova, mogu posmatrati eksponati na nižim nivoima, kao i to da posetilac do najviših nivoa stiže bez ikakavog zamora.

Zgrada Muzeja proglašena je za kulturno dobro 1987. godine i podleže zaštiti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Muzej savremene umetnosti ima više izlagačkih prostora, a jedan od najznačajnijih je Salon MSU koji je otvoren u proleće 1961. pod nazivom Moderna galerija, a počeo je sa radom četiri godine pre nego što je otvoren MSU na Ušću.

Bila je to prva beogradska galerija koja je imala stalni program i jasno definisanu koncepciju. Izlagačka praksa Salona oduvek je bila okrenuta ka mlađim umetnicima i najaktuelnijim umetničkim tendencijama, kao i predstavljanju renomiranih inostranih umetnika.

Gotovo svi najznačajniji vizuelni umetnici iz bivše Jugoslavije imali su priliku da se u predstave u Salonu MSU.

Koncepcija Salona i danas se zasniva na predstavljanju najaktuelnijih trendova u vizuelnoj umetnosti, pre svega kroz samostalne izložbe savremenih umetnika iz zemlje i inostranstva, ali i kroz organizovanje prezentacija, tribina i predavanja.

Pored toga, Salon je otvoren za tematske izložbe kustosa koji se bave savremenim tendencijama i koji u ovom prostoru imaju mogućnost da realizuju svoje projekte.

Na taj način Salon zadržava ulogu najprestižnijeg galerijskog prostora u Beogradu, istovremeno se uspešno pozicionirajući na svetskoj sceni.

Pod okviru MSU-a nalaze se i Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića i Galerija Petra Dobrovića.

Zgrada MSU na Ušću je osam godina zatvorena zbog rekonstrukcije, a po najavama nadležnih trebala bi da bude otvorena na proleće sledeće godine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva