Vesti
Pola miliona posetilaca paviljona Srbije na Ekspou u Astani

15:53, 11.09.2017

|

Izvor: Tanjug, Blic

Paviljon Republike Srbije na Svetskoj izložbi (Ekspo) u Astani posetilo je čak pola miliona posetilaca, kao i delegacije preko 60 zemalja, saopštili su organizatori srpskog nastupa na toj manifestaciji.
Kako se navodi, paviljon Republike Srbije bio je jedan od najzapaženijih po svom sadržaju i izgledu, a u nedelju je održana svečanost povodom zatvaranja Svetske izložbe, koja ima tradiciju dugu 150 godina.

- Uložili smo sve napore da se tokom ova tri meseca trajanja izložbe Srbija predstavi svetu kao zemlja okrenuta inovacijama i tehnološkom razvoju. Rezultati koje imamo govore da smo u tome i uspeli. Iskreno se nadam da će sve pohvale koje je dobila Srbija predstavljanjem na Ekspo izložbi rezultovati unapređenju imidža Srbije u svetu, ali i unapređenjem ekonomije i turizma - izjavila je Maja Mandrapa Gašić, pomoćnik ministra, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Odgovarajući na temu izložbe Energija za budućnost, Republika Srbija predstavila je pristup korišćenju, skladištenju i uštedi energije koji može biti primenjiv za sve izvore energije, a posebno je fokusiran na obnovljive izvore energije Sunca i vetra, kao i energiju ljudskog tela koja primenom novih materiajala može biti značajno iskorišćena za svakodnevne potrebe razvojem novih tehnologija i materijala.

Kao osnovna komparativna prednost Srbije izdvojena je upravo "energija ideja", odnosno inovativna rešenja koja se trenutno razvijaju na ovim poljima i široka mogućnost njihove primene kada su energetski izazovi današnjice i budućnosti u pitanju.

Najveća svetska izložba, Ekspo Astana 2017, otvorena je 10. juna i trajala je do 10. septembra ove godine.

Organizator nastupa Republike Srbije na Ekspo Astana 2017 je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Na svetskoj izložbi učestvuje 115 zemalja i 20 međunarodnih organizacija. Partneri Paviljona Srbije u Astani su kompanije EPS, Energoprojekt i Feromont Inženjering.

Tema ovogdišnjeg Ekspoa je "Energija za budućnost".

Središte Biroa za međunarodne izložbe je u Parizu i danas broji 198 država-članica.

Uobičajeni naziv za Svetske izložbe je Ekspo (EXPO). Svetske izložbe su podeljene u dve kategorije Međunarodne prijavljene izložbe i Međunarodne priznate izložbe.

Zaostavština Svetskih izložbi u više od 150 godina njihovog održavanja, između ostalog uključuje: Ajfelov toranj u Parizu, Atomijum u Briselu, izum televizije i drugo, podseća se u saopštenju.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design