:

:

TV Most

clock

Oktobar 04, 2015   12:05

0

177

Pokretanje visoke peći, posao za 250 novih radnika

Bojan Bojković je potvrdio da prireme, odnosno "zaduvavanje" druge visoke peći počinje u sredu, 7. oktobra.

Policija je 2. septembra ušla u Železaru Smederevo kako bi proverila rad sektora za logistiku i transport. Na pitanje da li je istraga i dalje u toku, Bojković je odgovorio potvrdno, i dodao da se istraga odrazila pozitivno na poslovanje Železare.

"Pokazali smo da poslujemo transparentno i da nemamo šta da krijemo, i smatramo da nam je istraga pomogla da poslujemo još bolje", izjavio je Bojković.

"Čelik će iz druge visoke peći, kapaciteta 75.000 tona, poteći 9. oktobra. Ta peć je u međuvremenu remontovana, tako da će, iako je proizvodnja bitno povećana, troškovi po toni čelika biti niži. Time će se zaokružiti proces restrukturiranja poslovanja Železare, u smislu maksimalnog smanjenja troškova", rekao je Bojković.

Bojković je ocenio da je tržište čelika u Evropi trenutno "problematično", s obzirom na velike količine čelika koje pristižu iz Kine, Ukrajine, Rusije i Brazila, što je oborilo cenu gotovih proizvoda za 100 dolara po toni, dok su troškovi proizvodnje ostali na istom nivou.

"To znači da na proizvodnji od 100.000 tona mesečno gubite 10 miliona dolara bez ikakve sopstvene krivice već isključivo zbog prilika na tržištu", objasnio je Bojković.

U vezi sa tim, Bojković je rekao i da se u Železari očekivalo da će profitabilnost proizvodnje biti postignuta još prošlog meseca, ali da su takav trend usporile prilike na tržištu čelika.

"Menadžment kompanije HPK je zato usvojio i jedan "mini plan restrukturiranja", pa se u narednih nekoliko meseci očekuje dostizanje "pozitivne nule" u poslovanju, a potom u najskorijem roku i profitabilnost", izjavio je Bojan Bojković.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva