:

:

TV Most

Foto: rtv.rs

clock

Jun 12, 2015   12:05

0

180

Pokret Albanaca Besa sutra u protestnom maršu

Nedavno formirani pokret Albanaca traži ostavku premijera Nikole Gruevskog i lidera partije Albanaca, inače manje članice vladajuće koalicije - Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmetija, rasvetljavanje svih albanskih istina u Makedoniji i novi sporazum sa državom.

"Posle svega što se desilo u Makedoniji, posle svih objavljenih (medijskih) bombi (SDSM-a), srušilo je bezbednosni i pravni sistem i smatramo da je Makedoniji potreban nov dogovor svih građana. Treba da otvorimo proceduru za redefinisanje države, da započnemo proces za novu, stabilnu i razvijenu državu u kojoj će Albanci biti ustavotvoran narod", poručio je portparol pokreta Afrim Gaši, preneli su makedonski mediji.

Najavljeni svealbanski marš je danima na meti kritika na društvenim mrežama gde su im građani poručivali da protestima ne treba davati etnički predznak.

U pokretu Besa, međutim, smatraju da je organizovanje svealbanskog marša bilo neophodno da bi se čuo i glas Albanaca u Makedoniji.

"Danima smo imali prilike da čujemo mnogo različitih komentara u kojima je najčešće bilo postavljano pitanje zbog čega je ovaj protest isključivo albanski. Zbog toga želimo da objasnimo da je ovo albanski protest zbog toga što se tokom krize koja potresa zemlju samo albanski glas nije čuo, nije se čulo samo albansko mišljenje. Mi smatramo da su Albanci otvoreni da razgovaraju i o građanskoj državi i o demokratizaciji...", rekla je Ferdeze Sulejmani predsednica Bese iz Kumanova.

Ona smatra da su Albanci u Makedoniji diskriminisani, te da zbog toga prema državi ne mogu da se odnose kao ravnopravni građani.

Inače, sutrašnji protestni marš Albanaca do sada je, kako javljaju makedonski mediji, podržalo 45 političkih, nevladinih i ostalih subjekata, kao i javne ličnosti.

Protestu će, kako je najavljeno, prisustvovati i porodice osuđenih u slučaju "Monstrum", "Sopot" i "Brodec".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva