:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2017   12:05

0

128

Pokrenut projekat podrške izborima na Zapadnom Balkanu

Trogodišnji projekat će implementirati ODIHR i podržaće Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju u daljim naporima da primene posmatračke preporuke u oblastima vezanih za upravljanje glasanjem, registraciju birača i ponašanje medija tokom predizborne kampanje.

Projekat će, kako se navodi u saopštenju, podržati i izborna tela, kao i druge relevantne vlasti u Prištini.

Predviđeni budžet za projekat je 1,6 miliona evra i kofinansiran je od EU (1,4 miliona evra), kao i ODIHR, koji je od Austrijske agencije (ADA) za razvoj dobio 200.000 evra.

"Sporazum koji je danas potpisan pokazuje naše snažno opredeljenje da pomognemo Zapadnom Balkanu na putu pristupanja EU. Podrškom za izbore u tom regionu Komisija ostaje fokusirana na osnove procesa proširenja i osnovne vrednosti. Demokratija i kredibilnost, stabilnosti izabranih tela jasno zavisi od slobodnih i fer izbora, kojima ODIHR daje ključni doprinos", podvukao je Johanes Han.

ODIHR će intenzivirati napore u sprovođenju posmatračkih preporuka u cilju da se budući izbori dalje usaglaše sa međunarodnim obavezama i standardima za demokatske izbore, kazao je Link.

On je upozorio da, ako se preporukama ne prida ozbiljna pažnja onda ostaje rizik ranjivosti procesa.

U saopštenju se podseća da su se sve zemlje članice obavezale da ozbiljno razmotre preporuke posmatrača ODIHR, do EU ističe da su potrebne dalje demokratske reforme na zapadnom Balkanu u cilju ispunjenja ambicija evropske integracije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva