:

:

TV Most

Foto: kurir

clock

Maj 29, 2015   12:05

0

151

Pokrajinska skupština danas o Specijalnom sudu

Opozicija se već ranije izjasnila da će glasati protiv, a kako navode mediji, postoji mogućnost da protiv bude i deo poslanika vladajuće većine. Mediji prenose da se do sada osam poslanika Demokratske partije Kosova Hašima Tačija najavilo da će biti protiv Specijalnog suda, kao i da će protiv glasati jedan poslanik DSK, kao i jedan nezavisni poslanik.

Međunarodna zajednica, međutim, upozorila je Kosovo da ako ne osnuje ovaj sud onda će to biti učinjeno pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Kosovska skupština ima 120 mandata, a za izglasavanje amandmana potrebno je 80 glasova.

Šef srpske dioplomatije Ivica Dačić poručio je nedavno u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti UN da Beograd očekuje da Priština što pre usvoji odluku o formiranju Specijalnog suda.

Dačić je rekao da proces međusobnog pomirenja ne može biti potpun bez sudskog procesuiranja bivših pripadnika OVK, odgovornih za progon Srba, Roma i drugih nealbanaca, ali i njihovih političkih protivnika među kosovskim Albancima i izrazio očekivanje da će biti stvoreni neophodni uslovi za to.

"Poseban značaj pridajemo procesuiranju slučajeva na osnovu nalaza Specijalne istražne jedinice EU o nehumanom tretmanu ljudi i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i očekujemo da se odluka o formiranju specijalnog suda što pre usvoji", rekao je on.

Šef UNMIK Farid Zarif naglasio je da je na sastancima sa kosovskim političkim rukovodstvom izneo jasno očekivanje međunarodne zajednice i rođaka žrtava zločina da neće doći do odgađanja u koracima prištinskih vlasti u cilju formiranja ovog suda.

Ambasadori država članica Saveta bezbednosti UN pozvali su vlasti u Prištini da što pre formiraju Specijalni sud za zločine OVK.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva