:

:

TV Most

clock

Novembar 28, 2015   12:05

0

118

Pojačane mere bezbednosi uoči protesta opozicije

Briselski sporazum smeta kosovskoj opoziciji. Već mesecima u parlamentu, suzavcem i galamom, traže poništenje odluke o zajednici srpskih opština. Danas se, posle kraće pauze, vraćaju na ulicu.

Opozicione stranke su na trgu u Prištini kod hotela "Grand" pozvale na masovno okupljanje protiv formiranja ZSO i protiv dogovora o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, javlja dopisnik RTS-a.

Opozicija najavljuje mirne proteste. Međutim, policija je najavila da će uhapsiti tri poslanika pokreta Samoopredeljenje ako se pojave na skupu. Aljbim Kurti, Aljbuljena Hadžiju i Fatom Topalji su na poternici tužilaštva zbog aktiviranja suzavca i opstrukcija sednica kosovske skupštine.

Sinoć opozicvioni lideri nisu potvrdili ni demantovali mogućnost da se tri tražena poslanika pojave na skupu.

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da okupljanja u Prištini nose rizik za okolne srpske sredine. Predstavnici Srba u kosovskoj vladi ističu da za sada nema bilo kakve najave da će Srbi na bilo koji način biti ugorženi, ali da se to ovde nikada ne zna. Tvrde da to što zajednica nekome smeta predstavlja znak da smetaju Srbi.

Zabrinuti su i međunarodni predstavnici nas Kosovu. Ambasada SAD je pozvala svoje državaljne da izbegavaju trg u Prištini jer, kako kažu, mirne demonstracije mogu da se pretvore u konforntacije koje mogu da se završe nasiljem.

Zbog toga policija je podigla nivo bezbednosti, a organizatorima ne ide na ruku što je tokom noći na Kosovu pao sneg, pa je dolazak do Prištine teži nego inače.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva