Vesti
Pojačana kontrola granica Austrije zbog migranata

10:44, 11.08.2017

|

Izvor: RTS

Na balkanskoj ruti austrijske vlasti trenutno uočavaju povećano kretanje izbeglica, odnosno krijumčara, zbog čega su opravdane pojačane kontrole granica Austrije, ističe šef centralne kancelarije za borbu protiv krijumčara i trgovinu ljudima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije Gerald Tacgern.
Foto RTS
Gerald Tacgern je austrijskom radiju ORF rekao da je od početka godine zaustavljeno već 17.000 osoba koje su ilegalno ušle u zemlju, a agenciji APA kazao je da je teško utvrditi kojom rutom su došli, jer, kako je objasnio, ako migranti koji dođu preko Italije u Austriju budu uhvaćeni u Beču, polazi se od toga da su došli preko balkanske rute.

Istovremeno ističe da je se ne može govoriti o kompletno zatvorenoj balkanskoj ruti, jer i dalje tuda prolaze ilegalni migranti.

Istina, umesto više hiljada, koliko je dnevno preko te rute dolazilo u Austriju 2015, sada je tridesetak njih dnevno.

Primetivši da je poslednjih nedelja registrovana "povećana aktivnost" izbeglica, odnosno krijumčara na balkanskoj ruti, Tacgern je naveo da se u Srbiji nalazi oko 5.000 migranata, od kojih neki sada pokušavaju da dođu do Austrije i Nemačke.

On kaže i da su neke grupe, koje su proteklih dana uhvaćene u Austriji, imale već kontakt sa policijom u drugim zemljama, te objašnjava da trenutno krijumčari pokušavaju migrante iz Srbije da prebace u Hrvatsku i onda u Mađarsku, kako bi posle preko južnog dela austrijske pokrajine Burgenland ušli u Austriju.

U tom delu zemlje uočene su pojačane aktivnosti i broj ilegalnih prelazaka granice, kaže Tacgern, koji konkretne cifre nije želeo da navodi.

On, međutim, kaže i da austrijske vlasti uočavaju povećane aktivnosti na granici između Italije i Austrije na Breneru, gde pre svega migranti pokušavaju teretnim vozovima da uđu u zemlju.

Stanje je, ipak, ocenjuje Tacgern, u osnovi stabilno, ali je sve više većih grupa migranata koji koriste nove rute da bi dospeli u Austriju.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design