:

:

TV Most

clock

Jul 23, 2015   12:05

0

114

Pohvale za regionalnu saradnju, reforme i dijalog

"Reakcija srpske vlade i premijera Vučića bila je veoma umerena i izbalansirana posle napada u Srebrenici, kada je šef srpske vlade rekao da ruka Srbije ostaje ispružena Bosni i pozvao članove Predsedništva da dođu u Beograd", naglasio je on.

U tom kontekstu, a podsetivši upravo na učešće premijera Vučića na komemoraciji u Srebrenici, izvestilac EP ističe konstruktivnu ulogu Srbije u procesu pomirenja i saradnje u regionu i pominje kao primer susrete premijera Srbije i Albanije Beogradu i Tirani, koje smatra istorijskim.

"Sve su to bili veoma važni koraci", ocenio je Mekalister.

A kad je reč o putu Srbije u EU, lično smatra da je došlo vreme za otvaranje poglavlja, mada podseća da pristupanje iziskuje mnogo vremena.

Srbija je ostvarila značajan napredak, a otvaranje poglavlja bio bi važan signal kojim bi se odalo priznanje tim naporima, konstatovao je Mekalister, koji posebne reči hvale ima za spremnost srpske administracije u pregovorima sa EU.

On je, u intervjuu Tanjugu, kazao da se Srbija nalazi u odlučujućoj fazi u vezi s otvaranjem poglavlja, lično smatra da je došlo vreme za to, a podseća i da je Evropska komisija dala preporuku na osnovu koje odlučuje svih 28 zemalja članica.

Mekalister konstatuje i da je Srbija napravila ogroman napredak proteklih godina, posebno u proteklih 12 meseci, zbog čega veruje da bi otvaranje poglavlja bilo pozitivan signal političarima koji veruju u evropsku budućnost zemlje, a "čime bismo pokazali da cenimo njihov rad".

On veruje da građani Srbije znaju da je i drugim zemljama koje su ušle u EU trebalo puno vremena, i da su ponekad bili frustrirani zbog nekih zastoja. Podseća pri tome da članstvo u EU znači pristupanje zajednici vrednosti i zajedničkih pravila, za šta su potrebne sveobuhvatne pripreme.

Njegovo je uverenje, kaže, da će poglavlje 35, koje se tiče odnosa Beograda i Prištine, biti jedno od prvih, ako ne i prvo koje će biti otvoreno, te da bi to trebalo da se dogodi ove godine, naravno, pod uslovom da svih 28 država članice budu uverene da je došlo vreme.

A sledeći "novu filozofiju Evropske omisije", ističe da je sada važno da se pored poglavlja 35 otvore što pre i 23 i 24.

Kada sve bude spremno za otvaranje poglavlja 23 i 24 ona treba da se otvore, jer, kako objašnjava, ona pokreću reformski proces koji je potreban u zemlji, a koji koristi građanima.

Podseća da je pristupanje EU od koristi za građane, te da "u Nemačkoj verujemo u ideju evropske integracije".

Za Nemačku EU je više od zajedničkog tržišta, to je veliki proces mira i sloboda, kao i zajedničkih vrednosti, naglašsava Mekalister i konstatuje:

"Bilo bi odlično ako bi Srbija postala naša članica", konstatovao je juče u razgovoru za Tanjug izvestilac EP, ali je poručio da je u ovom trenutku potrebno malo više konkretnog napretka i rezultata u dijalogu Beograda i Prištine.

Ovo stoga što, kako je rekao, verovatno je da će prvo poglavlje biti 35, a Beograd i Priština, ponovio je, moraju da urade svoj deo.

"Znam koliko su razgovori teški. vreme je za kompromis. Beograd, ali i Priština moraju da urade svoj deo", istakao je Mekalister dodajući da su visoka očekivanja i od Prištine, ne samo od Beograda.

U tom će smislu, potvrdio je, i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozvati dve strane na sledeću rundu dijaloga onog trebnutka kad bude bila uverena da je došlo do značajnog napretka o detaljima.

Mekalister primećuje da se u ovom trenutku radi uglavnom o političkim detaljima, zbog toga i to sve traje toliko, akad je reč o tehnickim i drugim detaljima on kaze da je sposobnost srpske administraije za svako poštovanje.

Pohvale Mekalister ima i za ekonomski napredak Srbije, reforme koje sprovodi i objašnjava da fiskalna konsolidacija i ekonomski rast idu zajedno, da je to model uspeha, a da je Nemačka primer da je takav model politike održiviji od drugih.

Veruje da će grčka kriza uticati na proces širenja EU, istakavši da se radi o "domaćoj" krizi u toj zemlji u kojoj je puno stvari bilo loše.

Grčka, kako je dodao, ima dug put pred sobom, a EU je spremna da pokaže solidarnost.

Od Grčke EU očekuje da sprovede obećane reforme.

"To nema uticaja na debatu o pristupanju Srbije EU. Politika premijera Vučića i vlade Srbija je drugačija od one u Grčkoj. Kancelarka Angela Merkel je bila jasna kada je ohrabrila Srbiju da nastavi svoj put ekonomskog rasta, strukturne reforme i fiskalne konsolidacije. Dugoročno gledano ta politika biće uspešna", podvukao je Mekalister.

On se osvrnuo i na predstojeću konferenciju o zapadnom Balkanu, krajem avgusta, u Beču, rekavši da ona pokazuje da je inicijativa nemačke kancelarke proces, a ne jednokratna stvar.

"Vlada u Nemačkoj, zajedno sa drugim partnerima veruje u obećanje dato u Solunu. Svih šest zemalja zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu i sve su na putu ka EU. Neke napreduju, neke zaostaju. Nije samo nemačka vlada identifikovala zapadni Balkan kao važan deo ovog kontinenta. Zapadni Balkan je u srcu Evrope, okružen zemljama EU. Želimo da ohrabrimo svih šest zemalja regiona da nastave putem ka EU", kazao je Mekalister dodajući da Srbija, kao najveća zemlja, igra veoma važnu ulogu u regionu.

Takođe je istakao da je veoma značajno što je Srbija donela stratešku odluku o pridruživanju EU, dodajući da će pristupiti Uniji čim bude spremna, a u tome će pomoći EU

"Možete biti ponosan Srbin i Evropljanin u isto vreme. Nadam se da će građani u Srbiji moći reći uskoro da su ponosni što, na primer, žive u Novom Sadu ili nekom drugom gradu, da je Srbija njihova domovina, a EU više nego zajendičko trzište, te da su članovi porodice evropskih nacija", istakao je on.

Inače, trodnevna poseta Srbiji, tokom koje je posetio i Tanjug, za njega je, kaže, bila pozitivna, podsetio je na obećanje da će redovno dolaziti i zaljučio: "Verujem da je jednom viđeno bolje nego sto puta pročitano. Nastojim da dođem svaka dva, do tri meseca, da razgovaram sa ljudima i informišem se o aktuelnom razvoju".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva