:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2015   12:05

0

137

Poglavlje 35 nije zamena za dijalog

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da otvaranje poglavlja predstavlja važan pozitivni signal i priznanje za sve reforme koje je Vlada Srbije sprovela.

"Zvanično smo otvorili pregovore 2014, završili smo skrining, a otvaranje poglavlja je naredni korak i važan pozitivni signal", rekla je Joksimovićeva.

Ističe da je to priznanje za sve što je vlada radila i za šta su građani dali mandat vladi jer su sve sprovedene reforme deo paketa u okviru poglavlja.

"Malo duže smo čekali, ali nije kasno i mi nismo gubili vreme. ÄŒetrnaestog decembra otvaramo poglavlja 32. i 35", kaže Joksimovićeva.

Objašnjava da je poglavlje 35, koje se tiče Kosova, specifično za Srbiju i da je novina i za EU, jer je za ostale kandidate to poglavlje značilo "ostala pitanja".

"Dugo su i oni tražili model kako će se pregovarati. Ove nedelje se usklađuje pregovaračka pozicija koju priprema Evropska komisija... Mislim da smo na pravi način predstavili svoju poziciju i da je sasvim prihvatljiva u smislu da nije zamena za dijalog, već da će se pratiti primena postignutih sporazuma. Kako se dijalog bude odvijao, popunjavaće se sadržina tog poglavlja", rekla je Joksimovićeva i istakla da to nije forma uslovljavanja kojim bi se sprečilo otvaranje narednih poglavlja.

Očekuje da će poglavlja 23 i 24 biti naredna otvorena. "Pripremili smo akcioni plan, naišli smo na razumevanje EU. ÄŒesto se ljudi pitaju, zašto tamo idemo kada nas neće, ali EU ima svoje prednosti, 28 članica znaju zašto su tamo. To nije proces važan samo za kandidata, to je u interesu i drugih članica", istakla je Joksimovićeva.

Govoreći o migrantskoj krizi, Joksimovićeva je rekla da se Srbija pokazala kao efikasna, pokazala je i da ima veće kapacitete nego neke članice.

"Mislim da nas je migrantska kriza dodatno kandidovala za članstvo u EU i mislim da je to i prepoznato u izveštaju o napretku. Nekad će evroskeptici jačati, nekad politika proširenja, ali bitno je da smo mi zacrtali put reformi, to je dobro za nas, a reforme nas čine efikasnijim", napomenula je ministarka.

Smatra da je jučerašnji odlazak premijera Aleksandra Vučića na poligrafsko testiranje pokazalo da se u Srbiji poštuju institucije, vladavina prava.

"Mislim da je dobro što je Vučić juče sam otišao na poligraf, to nije demagoški, to je poštovanje institucija. Vladavina prava podrazumeva da su svi dostupni zakonu. To pokazuje jačanje i poštovanje institucija, što je svakako evropska vrednost", zaključila je Joksimovićeva.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva