:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 08, 2015   12:05

0

140

Podrška ženskom preduzetništvu

Ona je prilikom predstavljanja programa "Žene u biznisu" u Hotelu "Metropol" zahvalila predstavnicima EBRD na pomoći u razvoju i podsticanju ženskog preduzetništva.

"Zahvalni smo za svaki napor i svaki projekat koji može da pomogne i što danas razgovaramo o novim projektima koje EBRD moze da ponudi na terenu upravo za rast ženskog preduzetništva", rekla je Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ženski potencijal vidimo kao potencijal privrednog rasta i zato je važno da omogućimo i stvorimo ambijent da se žene ukljuce više, rekla je ona.

Mihajlović je ukazala da su žene u Srbiji danas u manjem procentu vlasnice poljoprivrednih gazdinstava i kompanija, kao i da su manje plaćene od muškaraca .

Takođe je rekla da je važno da se omogući da žene budu više uključene i u politički život i da će se nastojati u tome.

Ona je kazala da učešće žena u biznisu ni u jednog zemlji nije na visokom nivou i da Srbija nije zemlja koja u tome sasvim zaostaje, ali da sve države pokušvajau da nađu put i omoguće da se žene ekonomski osamostale.

Ministarka Mihajlović je kazala da što se toga tiče, imamo puno potencijala, ali da ga treba iskoristiti i da je važno što postoje konkretni projekti za to.

Ona je podsetila da je prošle nedelje premijer Aleksandar Vučić imao sastanak sa direktorom EBRD sa kojim je razgovarao novoj kreditnoj liniji vezanoj za preduzetništvo, odnosno za podizanje preduzetničkog duha, a sve to je jednim delom vezano i za žensko preduzetništvo.

Mihajlović je rekla da vlada i kordinaciono telo sarađuju sa PKS i Udruženjem poslovnih žena na pripremi novih projekata.

Na skupu su se obratili i i direktor Kancelarije EBRD u Srbiji Danijel Berg, koji je kazao da EBRD sa Banka intezom sarađuje kao partner na velikom projektu dodajući da je budućnost u malim i srednjim biznisima, kao i razvoju ženskog preduzetništva te da zato daju podršku takvim projektima.

Predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa Draginja Đurić zahvalila je potpredsednici vlade na podršci ženama i razvoju njihovog preduzetništva, kao i predstavnicima EBRD, što je za partnera na programu odabrao baš Banka intezu.

Ona je rekla da se radi o sredstvima od pet miliona evra, a 25.000 samo će biti samo sredstva obezbeđena u vidu menica, da bi se prevazišao problem nemanja ličnog zaloga.

Krediti su investiconog karaktera, a imajući u vidu koliko suz žene inventivne i kreativne ubeđena sam da će projekat biti jako dobar, rekla je Đurić ističući da je važno da žene ravnopravno stanu "rame uz rame" sa svima onima koji im predstavljaju konkurenciju u poslu.

Ona je navela podatak da je u toj banci 70 odsto zaposlenih čine žene, a da ih je u top menadžmentu više od 40 odsto.

Za realizaciju programa podrške razviju ženskog preduzetništva u Srbiji "Žene u biznizu" EBRD je obezbedila kreditnu liniju od pet miliona evra čija sredstva Banka inteza plasira u vidu povoljnih kredita malim i srednjim preduzećima kojima upravljaju žene.

Zajmovi za obrtna sredstva plasiraju se sa maksimalnim periodom otplate do 36 meseci uz grejs period do šest meseci, koji je uračunat u period otplate, dok pozajmice za investicije imaju rok otplate 37 do 60 meseci i grejs period do 12 meseci koji je uključen u period na koji se kredit odobrava.

Za kredite sa rokom otplate do 36 meseci i iznosom do 25.000 evra potrebna su samo minimalna sredstva obezbeđena u vidu menica, rečeno je na predstavljanju projekta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva