:

:

TV Most

clock

Januar 22, 2016   12:05

0

121

Podrška Srbiji na putu u EU

"Razmenom iskustava i ideja o tome kako uspešno voditi digitalnu transformaciju Srbije možemo da povećamo efikasnost rada i smanjimo troškove, a uz realizaciju strateških ciljeva Vlade", istakao je premijer Vučić.

Kurtoa je naglasio stratešku posvećenost kompanije u podršci koju pruža Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, a koja se odnosi na sve oblasti iz domena informacionih tehnologija.

Ta posvećenost je posebno vidljiva kroz istraživanja koja se sprovode još od 2005. godine u Majkrosoft razvojnom centru Srbije, kao jedinom istraživačkom i razvojnom centru ove kompanije u jugoistočnoj Evropi.

Imajući u vidu da je na ovogodišnjem Forumu glavna tema „Četvrta industrijska revolucija", kompanija Majkrosoft je najavila donaciju od milijardu dolara za razvoj globalnih projekata za javnu dobrobit, saopšteno je iz Vlade Srbije. "Razmena iskustava i ideja kako uspešno voditi digitalnu transformaciju Srbije važna je da bi se postiglo povećanje efikasnosti rada i smanjenje troškova, a uz realizaciju strateških ciljeva Vlade", rekao je premijer Vučić, kako je precizirano u saopštenju Majkrosofta.

"Srpska Vlada je prepoznala priliku za rast i razvijanje srpske ekonomije kroz ulaganja u informacione tehnologije, otvarajući vrata novim tehnološkim kompanijama i podržavanjem novih IT inicijativa, slanjem pozitivnih signala međunarodnim kompanijama da dovedu svoje poslovanje u Srbiju", izjavio je i Željko Vujinović, generalni direktor Majkrosofta u Srbiji i Crnoj Gori, povodom sastanka predsednika te kompanije sa srpskim premijerom.

"Ovo se u potpunosti poklapa sa posvećenošću Majkrosofta Srbiji - još pre 10 godina otvorili smo Razvojni centar u Beogradu, koji danas zapošljava više od 250 mladih IT eksperata. I danas nastavljamo da budemo jedan od najpouzdanijih i najposvećenijih partnera Srbiji u njenom prosperitetu", dodao je on.

Neke od konkretnih tema o kojima se govorilo na sastanku je i plan Majkrosofta Srbija da investira u obrazovanje, kako bi se pružila podrška široj strategiji razvoja IT edukacije u Srbiji.

Investicije koje Majkcrosoft predlaže u Srbiji, kako bi pomogao Vladi u njenim inicijativama u obrazovanju, odnose se na pilot projekat - Učionica budućnosti.

Koncept je osmišljen kao idealno okruženje za učenje, u više od deset škola širom Srbije, gde bi se obezbedila vrhunska infrastruktura konekcija u učionicama, čvrsto povezana sa produktivnim alatima za e-učenje, poput Office 365, Yammer, i drugih.

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma je "ÄŒetvrta industrijska revolucija".

Na početku Foruma Majkrosoft je najavio donaciju klaud (cloud) tehnologija u vrednosti od milijardu dolara, za preko 70.000 neprofitnih organizacija i univerzitetskih istraživanja širom sveta, tokom naredne tri godine, navodi se u saopštenju Majkrosofta.

Premijer Vučić prisustvovao je jutros neformalnom okupljanju svetskih lidera na panelu pod nazivom "Kako odgovoriti na humanitarnu krizu".

Na ovom skupu su, pored ostalih, učestvovali visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i politiku bezbednosti Federika Mogerini, direktorka MMF Kristin Lagard, direktor Svetske banke Džim Jong Kim, generalni sekretar NATO Jens Stoltemberg, premijerka Norveške Erna Sulberg, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, ministar finansija Finske Aleksander Stub, predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte, kao i potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva