:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 27, 2015   11:46

0

177

Podrška radu i razvoju Narodne biblioteke Srbije

Ulaganje u kulturu, posebno u vremenima krize jeste ulaganje u budućnost pojedinaca i društva u celini, rekao je Nikolić.

"Posebnu pažnju moramo da poklonimo brizi o integralnom čuvanju kulturne baštine kroz ulaganja u infrastrukturu koje će obezbediti sveobuhvatnu zaštitu zbirki i fondova", istakao je on.

Nikolić je dodao da ga raduje što je bio u prilici da bude podrška procesu potpune rekonstrukcije trezora odeljenja za arheografiju NBS kao i nabavke prvih kompakt polica kojima se bar donekle ublažava problem manjka prostora za pohranjivanje bibliotečke građe.

To su primeri odgovornog planiranja i realizacije projekata, očuvanja najdragocenijih segmenata naše pokretne kulturne baštine. Ovo iskustvo daje nam za pravo da pozovemo sve državne institucije da još više sistemski podrže realizaciju projekata zastite pokretne i nepokretne kulturne baštine širom srbije, dodao je on.

Predsednik Nikolić je istakao da je uloga NBS nezaobilazna u očuvanju srpskog jezika, ćirličnog pisma, kulturnog nasleđa, jednom reču nacionalnog bića.

Prema njegovim rečima Narodna biblioteka Srbije je prvorazredna identitetska ustanova srpskog naroda ali i svih građana Srbije i ona zbog toga jeste i biće predmet posebne brige države i ja ću kao njen pokrovitelj u narednom periodu pružati neophodnu podršku njenom radu i razvoju.

Predsednik Nikolić, pokrovitelj Narodne biblioteke Srbije, uručio je Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva "Janko Šafarik" bibliotekaru savetniku, penzionisanom vd upravniku NBS Svetlani Jančić.

Predsednik Srbije se odazvao akciji izgradnje "Piramide od knjiga", koju je povodom obeležavanja srpskog praznika knige organizovala Narodna biblioteka Srbije i položio prvu knjigu - "Takovski ustanak - srpske Cveti" Miroslava Timotijevića.

Akcija "Piramida od knjiga" za biblioteke širom Srbije sa najsiromašnijim fondovima trajaće do obeležavanja Svetskog dana knjige, 23. aprila, a iz Narodne biblioteke Srbije pozvali su i ove godine građane da podrže tu akciju.

Povodom Dana Narodne biblioteke Srbije i Nacionalnog dana knjige Goranu Gociću uručena je Nagrada za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2014. godinu za roman "Tai" u izdanju Geopoetike.

Narodna biblioteka Srbije osnovana je 28. februara 1832. godine u Beogradu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva