:

:

TV Most

clock

Decembar 15, 2017   12:05

0

227

Podrška Nemačke infrastrukturnom povezivanju

Zorana Mihajlović je upoznala Ditmana sa novim infrastrukturnim projektima koje Srbija planira da započne u 2018, uključujući izgradnju prve deonice "auto-puta mira" Niš-Merdare-Priština, od Niša do Pločnika, kao i auto-puta Preljina-Požega, za koji je na samitu u Budimpešti potpisan komercijalni ugovor, saopšteno je iz resornog ministarstva

"Auto-put Preljina-Požega od višestruke je važnosti za povezivanje Srbije sa regionom, jer je deo trase Koridora 11 ka Crnoj Gori, ali i deo budućeg auto-puta koji treba da spoji Beograd i Sarajevo", rekla je Mihajlović.

Nemački ambasador je rekao da je projekat auto-puta Niš-Priština od velikog značaja za region. Taj projekat prepoznat je i od strane Evropske investicione banke, koja takođe podržava i projekat modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad, koji uključuje i elektrifikaciju ove pruge i izgradnju nove obilazne pruge oko Niša, rečeno je na sastanku.

Takođe je razgovarano i o projektima u oblasti komunalne infrastrukture koje Srbija realizuje uz podršku nemačke razvojne banke KFW, uključujući novi ugovor o zajmu za program vodosnabdevanja za četiri grada u vrednosti od 17 miliona evra, zatim projekat izgradnje cevovoda u Vranju i projekat zaštite Palićkog i Ludoškog jezera.

Mihajlović i Ditman razgovarali su i o saradnji u oblasti vodnog saobraćaja, a pre svega o rekonstrukciji brodske prevodnice na HE "Đerdap" i projektu vađenja potopljenih brodova iz Drugog svetskog rata iz Dunava.

Jedna od tema sastanka bila je i rodna ravnopravnost, gde je razgovarano o inicijativi za formiranje regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost u okviru mehanizma saradnje zapadnobalkanske šestorke.

 
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva