:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2015   12:05

0

233

Podrška ideji osnivanja sudova rada

Selaković je na "Okruglom stolu o sudovima rada u Srbiji" rekao da se, iako Srbija spada u red država koje ne poznaju posebno organizovano sudstvo za rešavanje radnih sporova, oni rešavaju u sudovima redovne nadležnosti.

"Prema važećem zakonu, ti sporovi imaju prioritet i naznaku hitnosti u radu, i predviđen je rok od šest meseci za okončanje takvih sporova, ali podaci govore apsolutno suprotno", naveo je ministar.

On je izneo podatke da je na kraju 2014. godine u osnovnim sudovima u Srbiji bilo 2.004 radna spora koji su stariji od pet godina, od čega su 304 starija od 10 godina, kao i da postoji slučaj u Beogradu koji traje 23 godine.

Za to, kako je naveo, odgovornost ne snose samo sudije.

"Odgovornost je na svima nama. Nisu sudije tražile da budu birane ili neizabrane 2009. na 2010. godinu, mnogi sporovi su tada prekidani menjanjem postupajućih sudija ...", rekao je ministar ističući da za otklanjanje društvenih problema mora da se zauzme celo društvo.

"Ideja formiranja posebnih sudova rada je dobra ideja i pozdravljam ovu inicijativu", rekao je Selaković, ali je dodao da treba da se razmotri njihovo uvođenje u Srbiji imajući u vidu sve prednosti i mane koje jedan takav proces može da sa sobom da nosi.

On je napomenuo da ta ideja u Srbiji nije nova i ukazao na neke komplikacije i teškoće u njenoj realizaciji.

"Da biste formirali sudove rada, kao potpuno nove sudove, to znači da treba da sprovodite potpuno novi opšti izbor sudija, makar za ove sudove, a naša država je 2010. godine na tom ispitu pala... a to znači da u ovako nešto ne sme da se ulazi preko noći", naveo je ministar.

On je naglasio da dok se ta ideja razmatra, može da se poradi više na stručnoj edukaciji sudija za što efikasnije vođenje sudskih sporova u ovoj materiji.

Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je da tema radnih odnosa zauzima posebnu pažnju u društvu.

On je ukazao da sudovi rada koji postoje u drugim državama značajno ubrzavanju rešavanje problema i zaštitu ljudi u radnom odnosu.

"Nama nije cilj da ovde pokušamo da napravimo nešto što bi u jednom deliću vremena ili političkog trajanja, izgledalo kao dobro i popularno već što može da funkcioniše i što će suštinski moći da promeni sve ono što proizilazi iz radnih odnosa", rekao je Vulin.

Današnji okrugli sto organizovan je u okviru tviting projekta "Unapređenje socijalnog dijaloga", koji finansira EU. Na njemu učestvuju predstavnici oba ministarstva, sindikata, poslodavaca, eksperti iz država članica EU , Privredne komore...

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva