:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 16, 2015   12:05

0

180

Podrška EU slobodi medija

Redovno se viđam sa Premijerom. I njegova i moja obaveza je da se sastajemo i da razgovaramo o širokom spektru tema koje
imamo u odnosima između EU i Srbije, naročito sada, kada počinje proces otvaranja poglavlja, rekao je Davenport u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Govoreći o poslednjem susretu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Davenport je naveo da su pričali i o restruktuiranju javnih preduzeća, uključujući i Železaru u Smederevu i o obavezi Srbije da plan restruktuiranja predstavi do kraja januara.

Srbija je, kao partner, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, dobila tranzicioni period koji ističe 1. februara i sada očekujemo plan o restruktuiranju kako bi Evropska komisija, kao i Komisija Republike Srbije za ovu oblast, mogle da procene da li je plan u skladu sa obavezama, naveo je Davenport.

Dodao je da što se tiče otvaranja poglavlja 23 i 24, rad na tome je u punom jeku u Ministarstvu pravde i Ministarstvu unutrašnjih poslova, koja imaju obavezu da što pre predstave akcione planove za ova dva poglavlja, kako bismo ih što pre otvorili.

Ponovio sam Premijeru da EU podržava set medijskih zakona koje je usvojio Parlament prošle godine. Sada je reč o primeni tih zakona, napomenuo je Davenport i dodao da sada treba da dođe do opipljivog napretka u najbitnijim oblastima ne samo zbog toga što je to potrebno za dalji napredak pregovora sa EU i kako bi Srbija postala članica EU, već zato što je to u interesu same Srbije.

Davenport smatra da su i Premijer i Vlada potpuno svesni toga da je EU najveći partner u svim ovim oblastimai ističe da postoji veoma široka saradnja u vezi sa svim najbitnijim izazovima sa kojima se Srbija suočava u ovom trenutku.

Zajednički je zaključak, rekao je Davenport, da moramo i želimo da nastavimo svoju saradnju.

Mislim da je potpuno jasno da situacija sa medijama u Srbiji nije potpuno zadovoljavajuća. Zbog toga je Vlada preuzela neke veoma bitne mere da dođe do suštinskih reformi u ovoj oblasti, naveo je Davenport i istakao veoma tesnu saradnju sa Ministarstvom kulture oko toga i veliki izazov da dođe do efikasne primene tih zakona prema namerama zakonodavaca.

On je ukazao da su reforme u oblasti medija, ali i u oblasti pravosuđa i efikasne borbe protiv korupcije i diskriminacije, proces i da ne može da se ostvari opipljiv napredak preko noći.

Ja samo mogu da vam kažem da imam veoma korektan odnos sa gospodinom Premijerom i da delegacija EU ima veoma korektne odnose sa svakim ministarstvom... Čekamo da dođe do akcionih planova u vezi sa poglavljima 23. i 24. To je baza za dalji rad i apsolutno sam ubeđen u to da je gospodin premijer svestan toga i to će biti tema naših redovnih kontakta i razgovora, naravno i među drugim temama, rekao je Davenport.

Na konstataciju da postoji disbalans u agendi EU kada je u pitanju put Srbije ka EU u tom smislu što Brisel insistira na pitanju Kosova, a zapostavlja ono što je demokratizacija same Srbije, Davenport je rekao da je bitno da Briselski sporazum sprovedu obe strane u ovom dijalogu.

Na samom početku se bavimo vladavinom prava, slobodom medija, borbom protiv korupcije i diskriminacije, rekao je Davenport, navodeći da su to suštinske stvari i da sve zemlje članice sada žele da istaknu značaj napretka u svim tim oblastima.

Mislim da niste čuli tišinu iz Brisela što se tiče ovih tema, rekao je Davenport i podsetio da je bila reakcija iz Brisela u subotu i da je "gospodin Han tokom posete Beogradu u novembru istakao je da napredak u pregovorima zavisi od suštinskog bavljenja tim prioritetnim stvarima".

On je naglasio da je sastanak 9. februara veoma bitna prilika da dijalog dobije novi impuls za dalje korake, da se sporazum sprovede, ali, i da dođe do napretka ka ovoj sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

U ovom kontekstu moramo da priznamo da smo još na početku. Sporazum je velika stvar i veliko postignuće, ali ima još mnogo tema koje bi trebalo da se reše, ocenio je Davenport.

Davenport je istakao i veoma tesnu saradnju sa Ivicom Dačićem, i u svojstvu ministra spoljnih poslova i u svojstvu predsedavajućeg OEBS.

Veoma sam impresioniran spremnošću Srbije da se konsultuje sa svim igračima i sa svim članicama organizacije, rekao je Davenport i izrazio želju za nastavak tesne saradnje sa predsedavajućim, kao jedan bitan element u rešavanju veoma
teških izazova.

Izvor: Fonet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva